Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE promite un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru Ucraina, folosind și activele înghețate ale Rusiei

Uniunea Europeană va acorda un împrumut de 35 de miliarde de euro pentru a sprijini economia și armata ucraineană, în timp ce țara devastată de război luptă pentru a rezista unei noi ofensive rusești care a afectat grav infrastructura energetică și a avansat teritorial în est.

Împrumutul a fost anunțat vineri de Ursula von der Leyen în timpul vizitei sale la Kiev.

”Atacurile necruțătoare ale Rusiei înseamnă că Ucraina are nevoie de sprijinul continuu al UE. Aceasta este o altă contribuție majoră a UE la redresarea Ucrainei”, a declarat șefa Comisiei Europene.

Angajamentul reprezintă partea UE din planul de 50 de miliarde de dolari (46 de miliarde de euro) pe care aliații G7 l-au promis în cadrul summitului din iunie, folosind drept garanție activele imobilizate ale Rusiei.

Ideea inițială era ca UE și SUA să contribuie cu câte 20 de miliarde de dolari fiecare, în timp ce Canada, Regatul Unit și Japonia ar fi angajat restul fondurilor.

Însă inițiativa G7 s-a împotmolit în discuții tehnice între oficialii UE și SUA, fără a se întrevedea o soluție ușoară.

Având în vedere că sancțiunile UE privind activele trebuie reînnoite la fiecare șase luni în unanimitate, Casa Albă se teme că Ungaria, cel mai favorabil stat membru Rusiei, ar putea într-o zi să își exercite dreptul de veto, să deblocheze banii și să facă ca întregul împrumut să se destrame, lăsând aliații occidentali să plătească factura rambursărilor din bugetele lor naționale.

Săptămâna trecută, Comisia a prezentat statelor membre trei opțiuni pentru a asigura previzibilitatea pe termen lung a sancțiunilor, cu perioade de reînnoire de la 36 de luni la cinci ani. Dar, câteva zile mai târziu, Ungaria a precizat că nu va avansa cu acest sistem până la alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie.

Lipsa consensului face dificilă pentru Bruxelles furnizarea către Washington a asigurărilor juridice de care are nevoie. Din cauza riscurilor financiare asociate operațiunii, Congresul SUA va trebui să aprobe fonduri suplimentare, ceea ce este puțin probabil să se întâmple.

Având în vedere că situația din Ucraina devine din ce în ce mai gravă și că cresc temerile legate de o criză umanitară în timpul iernii, Comisia își intensifică acțiunile și își mărește participarea la 35 de miliarde EUR, în încercarea de a atenua îngrijorările Casei Albe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE