Ministrul Educației, Ligia Deca, a declarat că ministerul susține ”o salarizare decentă și motivantă pentru cadrele didactice”, însă consideră că ”dialogul este soluția în această chestiune.”
Declarațiile au fost făcute în contextul în care cele trei mari sindicate din Educație au anunțat că majoritatea profesorilor au votat pentru declanșare grevei generale, din 22 mai.
”Nu cred că trebuie pusă în pericol în niciun fel structura anului școlar. Ne vom lupta pentru o salarizare decentă și pentru ca anul școlar să se desfășoare în condiții optime și să se finalizeze așa cum e structura prevăzută”, a adăugat ministrul.
În ceea ce privește eventuala majorare a salariilor cadrelor didactice, ministrul a spus că este ”o decizie pe care Coaliția de guvernare trebuie să o ia, după un dialog cu reprezentanții federațiilor sindicale. Înțeleg că au fost deja discuții vizavi de posiible întâlniri în zilele următoare, noi suntem la dispoziția Guvernului pentru a oferi toate detaliile care țin de finanțare, impact, bugetar.”
Întrebată cât ar trebui să câștige un profesor din România pentru a putea fi motivat, ministrul Educației a răspuns că în grila transmisă către Ministerul Muncii s-a pornit de la principiul că întreaga grilă din învățământ pleacă de la nivelul salariului mediu pe economie. ”Asta înseamnă per ansamblu o creștere medie de 60% pentru cadrele didactice, cu o reașezare a anumitor poziții. De exemplu, directorii de școală să aibă un salariu motivant, corespunzător cu responsabilitățile pe care care și le asumă.”, a spus Ligia Deca.
Lider de sindicat: ”Există riscul să se dea peste cap și examenele naționale”
Anunțul sindicatelor privind declanșarea grevei generale vine cu aproximativ o lună înainte de susținerea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat, precum și cu o lună înaintea încheierii anului școlar pentru restul elevilor.
De altfel, liderii de sindicat au avertizat că susținerea examenelor naționale ar putea fi afectată de greva generală. ”Există riscul să se dea peste cap și examenele naționale. Vina nu esta a noastră, nici a oamenilor din sistem, este a guvernanților. A lor este vina dacă se va întâmplă să nu se dea examenele naționale sau să se decaleze.”, a declarat Simion Hăncescu, liderul Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
”Fiind grevă, este clar că tot procesul didactic se întrerupe. Examenele, dacă vor fi în acea perioadă în care noi facem grevă, nu se vor ține.”, a spus și Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicale Alma Mater