Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Apărării din Israel anunță că ultima brigadă Hamas din Gaza a fost învinsă

Ultima brigadă Hamas a fost învinsă, după cum a anunțat ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, care le-a transmis trupelor să distrugă tunelurile rămase. Brigada se afla în Rafah, punct de trecere a frontierei cu Egiptul, în sudul Fâșiei Gaza.

Forțele armate ale Tel Aviv-ului au preluat și acel punct de trecere a frontierei, numit Coridorul Philadelphia și care are o lungime de 14 kilometri.

"Brigada Rafah a fost învinsă, iar peste 150 de tuneluri au fost distruse în această regiune", a spus Yoav Gallant, citat de DPA.

Israelul anunță că ultima brigadă Hamas din Gaza a fost învinsă

În orașul Rafah se aflau în jur de un milion de refugiați, care au părăsit treptat zona, începând cu luna mai, când armata IDF a început asaltul. Israelienii nu au ținut cont de criticile internaționale și și-au continuat planul.

Israelul vrea să-și continue misiunea și a transmis palestinienilor să părăsească zona umanitară Deir al-Balah, aflată în centrul Fâșiei Gaza. Acea zonă ar avea 42 de kilometri pătrați, adică 11% din suprafața Fâșiei Gaza, conform presei de la Tel Aviv.

Între timp, americanii au continuat discuțiile cu israelienii, pentru a-i convinge să înceteze focul, pentru a evita moartea altor civili. Chiar secretarul de stat american Antony Blinken a discutat cu partea israeliană, iar președintele Joe Biden a vorbit cu premierul Netanyahu.

Inițial, deși israelienii ar fi acceptat încetarea focului, Netanyahu spune că Israelul trebuie să continue să controleze total Coridorul Philadelphia, pentru a preveni contrabanda cu arme.

În plus, de teama escaladării conflictului în Orientul Mijlociu, SUA au trimis în zonă portavionul USS Lincoln, care are avioane de luptă F-35C, cele mai moderne din lume, precum și unele de tip F/A-18 Block III.

„USS Abraham Lincoln (CVN 72), nava amiral a Carrier Strike Group 3, este escortată de Escadrila de distrugătoare (DESRON) 21 și Carrier Air Wing (CVW) 9”, se arată în comunicatul Comandamentului Central al SUA (CENTCOM).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE