Hamas a respins marți afirmațiile președintelui american Joe Biden, care a declarat că mișcarea palestiniană "se dă înapoi" în negocierile privind un armistițiu în Gaza, calificându-le drept un "semnal de aprobare" pentru ca Israelul să continue războiul, relatează AFP și Reuters.
Potrivit unui comunicat emis de Hamas, aceste "declarații înșelătoare" nu reflectă poziția reală a grupării, care dorește să ajungă la un acord de încetare a focului.
La Chicago, Biden a declarat marți presei că Hamas "face un pas înapoi" în negocierile pentru un armistițiu în Fâșia Gaza.
Aceste comentarii, împreună cu apelul secretarului de stat Antony Blinken adresat luni către Hamas pentru a accepta ultima propunere americană de armistițiu, reprezintă "un nou semnal verde din partea SUA pentru ca guvernul sionist extremist să comită și mai multe atrocități împotriva civililor", a adăugat Hamas.
După o vizită în Israel, Blinken s-a întâlnit marți în Egipt cu președintele Abdel Fattah al-Sisi, urmând să se deplaseze în Qatar, cu scopul de a convinge părțile beligerante să accepte noua propunere înaintată de Statele Unite vineri, după două zile de discuții la Doha între mediatorii americani, qatarezi și egipteni și Israel.
Hamas a criticat această propunere, afirmând că ea "contravine acordurilor stabilite la 2 iulie", bazate pe planul prezentat de Biden pe 31 mai, și că reflectă "cedarea americană în fața noilor cerințe ale teroristului Netanyahu".
Planul prevede un armistițiu de șase săptămâni
Planul prevede un armistițiu de șase săptămâni într-o primă fază, cu retragerea Israelului din zonele dens populate din Gaza și eliberarea ostaticilor răpiți pe 7 octombrie, urmat de o retragere completă a Israelului din Gaza într-o a doua fază.
Atacul lansat pe 7 octombrie de forțele Hamas infiltrate din Gaza în sudul Israelului a provocat moartea a 1.199 de persoane, majoritatea civili, potrivit unui bilanț realizat de AFP pe baza datelor oficiale.
Din cele 251 de persoane răpite în acea zi, 105 sunt încă reținute în Gaza, dintre care 34 au fost declarate decedate de către armata israeliană.
Bombardamentele aeriene și ofensiva terestră declanșate de Israel ca represalii au dus la moartea a cel puțin 40.173 de persoane și rănirea a aproape 93.000, conform Ministerului Sănătății din guvernul Hamas.