Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA anunță că Israelul acceptă propunerea de armistițiu în Gaza. Blinken: ”E de datoria Hamas să facă acelaşi lucru”

Israelul acceptă propunerea de armistițiu înaintată de SUA, anunță secretarul american de Stat. Aflat într-un turneu pentru a media un acord în Orientul Mijlociu, Antony Blinken spune că acum, Hamas trebuie să facă același lucru. Oficialul american se va afla marți în Egipt, unul din statele care mediază negocierile dintre statul evreu și militanți. Și unde ar trebui să înceapă săptămâna aceasta o nouă rundă de discuții.

Săptămâna trecută, la Doha, a fost înaintată o propunere alcătuită de Statele Unite, împreună cu Egiptul și Qatarul în încercarea ca punctele divergente din Israel și Hamas să fie depășite. Acum, secretarul american de Stat se află într-un turneu diplomatic pentru a se ajunge la un acord pe marginea acesteia.

În Israel s-a întâlnit cu președintele Isaac Herzog, cu ministrul Apărării, Yoav Gallant, dar și cu premierul Benjamin Netanyahu.

Antony Blinken, secretarul de Stat al SUA: ”Într-o întâlnire foarte constructivă cu premierul Netanyahu, astăzi, el mi-a confirmat că Israelul acceptă propunerea-punte, că o susține. Acum este de datoria Hamas să facă acelaşi lucru.”

Blinken a anunțat și că Israelul va susţine eforturile de vaccinare împotriva poliomielitei a copiilor din Gaza, după ce în enclavă a fost confirmat un caz al bolii, primul după 25 de ani în zonă, iar ONU a lansat un apel pentru o pauză în lupte, pentru imunizare.

Netanyahu: ”Apreciez foarte mult eforturile pe care SUA le face în apărarea regională împotriva axei iraniene”

Benjamin a catalogat dialogul de trei ore cu Blinken drept o întâlnire foarte bună.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului:Apreciez foarte mult eforturile pe care SUA le face în apărarea regională împotriva axei iraniene. Acest lucru este important, desigur, pentru statul Israel. De asemenea, apreciez foarte mult înțelegerea pe care SUA a demonstrat-o pentru interesele noastre vitale de securitate, ca parte a eforturilor noastre comune de a aduce eliberarea ostaticilor.”

Însă un acord nu este foarte ușor de încheiat, susțin analiștii. Care mai spun că cel mai probabil Statele Unite transmit Israelului că va exista un cost, dacă nu ajunge la o înțelegere pentru încetarea focului în Gaza.

Nomi Bar-Yaacov, membru asociat al Programului Internațional de Securitate, Chatham House: ”În cazul în care nu se apelează la anumite pârghii, suficiente pârghii, serioase, și la costuri, pentru Israel de către Statele Unite şi pentru Hamas de către Qatar - pentru că în orice dans este nevoie de doi parteneri - atunci nu vom vedea o înţelegere. Îi vom vedea însă expunând problemele pentru prima dată în 10 luni și jumătate și la acest lucru trebuie să fim atenți.”

Palestinienii, sceptici privind pacea în Gaza. ”Nu există nicio speranță dinspre America”

Civilii din Gaza nu cred că vizita lui Blinken în Orientul Mijlociu va duce la soluții pentru ei.

Bărbat: ”Nu există nicio speranță dinspre America, nici dinspre Israel. Trag de timp de 10 luni, presiunile americane nu au rezultate. Suntem obişnuiţi cu eschivarea din partea Americii şi Israelului.”

Și rudele ostaticilor israelieni cer încetarea conflictului. Au ieșit în stradă în timpul vizitei lui Blinken, ca să îi ceară să pună presiune pe oficiali pentru a se ajunge la un acord.

În tot acest timp, Armata israeliană își continuă operațiunile în Gaza. Și susține că a distrus un tunel de 1,5 kilometri folosit de teroriști în zona Khan Younis , după ce a găsit acolo arme, explozivi şi echipament.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE