Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un oficial militar iranian sugerează că atacul asupra Israelului ar putea fi amânat: "Timpul este de partea noastră"

Un oficial militar iranian de rang înalt a declarat marți, pentru publicația The New York Times, că represaliile împotriva Israelului în urma asasinării lui Ismail Haniyeh la Teheran ar putea dura, sugerând că un atac direct împotriva Israelului ar putea fi amânat.

Iranul nu se grăbește să retalieze

Comentariile au fost făcute de generalul Ali Mohammad Naeini, purtătorul de cuvânt al Corpului Gardienilor Revoluției Islamice, ramura forțelor armate iraniene care ar conduce un astfel de atac și care este responsabilă de securizarea frontierelor țării.

„Timpul este de partea noastră și este posibil ca răspunsul să nu vină imediat”, a declarat generalul Naeini în cadrul unei conferințe de presă la Teheran. „Este posibil ca răspunsul Iranului să nu fie o repetare a operațiunilor anterioare. Calitatea răspunsului, scenariile și instrumentele nu sunt întotdeauna aceleași.”

Deși generalul Naeini nu a detaliat ce opțiuni ia în considerare Iranul, referința sa la „operațiunile anterioare” pare să facă legătura cu atacul iranian asupra Israelului din aprilie, când Teheranul a lansat sute de rachete și drone împotriva Israelului. Acestea au fost represalii pentru un atac israelian asupra ambasadei iraniene din Damasc.

După comentariile generalului iranian posibilitatea unui război regională pe scară largă între Israel și Iran pare a fi diminuată. Generalul Naeini a declarat că comandanții ai armatei, împreună cu alți lideri iranieni de rang înalt, „cântăresc toate aspectele situației și vor lua o decizie atentă și înțeleaptă”.

Timp de trei săptămâni, Orientul Mijlociu a fost în alertă, în perspectiva unui atac coordonat de Iran asupra Israelului. La rândul lor, liderii israelieni au declarat în numeroase ocazii că un atac din partea Iranului va genera o contra-ripostă din partea Israelului, alimentând temerile cu privire la un război regional mai amplu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE