Odată cu investigația despre dramele migranților de la granița Bulgariei cu Turcia, Euronews România a abordat subiectul în conferința ”Migrația Schimbă Europa”.
Printre invitați s-au numărat reprezentanții Organizației Mission Wings din Bulgaria, dar și Pablo Zapata, reprezentantul Agenției ONU pentru Refugiați în România.
Diana și Hamir reprezintă ONG-ul Mission Wings Bulgaria și povestesc că în multe situații nu primesc alertele la timp astfel încât să ajute oamenii și să evite tragediile.
Au nevoie de sprijinul unitar al țărilor membre UE
Diana Dimova, ONG Mission Wings Bulgaria: În fiecare săptămână primim două sau trei cazuri noi. Cei mai mulți sunt minori neînsoțiți sau tineri. Din păcate, până când reușim să obținem sprijinul autorităților, cei mai mulți își pierd viețile.
Hamid Khoshsiar ONG Mission Wings Bulgaria: Trebuie să treacă graniță, să supraviețuiască, să nu fie trimiși înapoi și abia apoi să se înregistreze ca solicitanți de azil și să obțină statut legal. Vedeți că sunt atâția pași acolo, la granița optimismului cu pierderea speranței.
Atât refugiații cât și migranții au nevoie de sprijinul unitar al țărilor membre UE și de solidaritate din partea țărilor în care ajung, spune Pablo Zapada, reprezentant al Agenției ONU pentru Refugiați în România.
”Am văzut un progres enorm în Pactul european privind migrația și azilul”
Pablo Zapata, reprezentant UNHCR în România: Nu există o rezolvare miraculoasă. Nu există o singură soluție pentru sute de mii de refugiați și migranți în Europa. Am văzut un progres enorm în Pactul european privind migrația și azilul, în care cele 27 de state au convenit asupra unui număr de politici bazate pe principiile de care vorbeam pentru a eficientiza procedura azilului, pentru a crește solidaritatea în țările care primesc refugiați ca Spania, Italia, Grecia și altele.
Alina Bârgăoanu, decanul Facultății de Comunicare și Relații publice, consideră că una dintre soluții pentru problema migrației este ca statele membre ale Uniunii Europene să acționeze sub aceleași principii.
Alina Bârgăoanu, decan al Facultății de Comunicare și Relații Publice (SNSPA): Dezbaterea noastra releva ca este o problema complexa, nu poate fi redusa la noi vs ei, e vorba de preventie, educatie, ratiune, tre lucrat pe baza de statistici fara sa uitam ca in spate se afla tot atatea povesti de viata si repet UE este mult mai expusa la acest fenomen dovada ca schimbat-o politic.
Mulți dintre sirieni încă așteaptă să fie pace în țara lor
Mazen Rifai, jurnalist sirian stabilit în România, a explicat că mulți dintre sirieni încă așteaptă să fie pace în țara lor.
Mazen Rifai, jurnalist sirian stabilit în România: Eu nu am speranța să mă întorc și dacă mă întorc în Siria mai durează câțiva ani până când se reconstruiește Siria. Sirienii spun, oamenii pe care îi întâlnesc: noi nu vrem ajutor, nu vrem bani pentru reconstrucție. Lasă-ne să trăim în pace și construim noi țara noastră.
Parlamentul European a adoptat pe 10 aprilie 2024 un pachet de legi privind reforma migrației și a azilului. Potrivit noului pact, cererile de azil vor fi examinate mai rapid, inclusiv la frontierele Uniunii.