Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Migrația ilegală, noua armă a Rusiei. Moscova încearcă să destabilizeze Uniunea Europeană, trimițând migranți la granițe

Rusia și Belarus transformă migrația într-o armă în folosul extremei dreapta din Uniunea Europeană, acuză autoritățile de la Varșovia. Numărul tentativelor de trecere ilegală a frontierei din Belarus în Polonia a crescut în ultimele luni la aproape 400 pe zi, de la mai puțin de zece la începutul acestui an, spun oficialii polonezi.

Polonia și Uniunea Europeană susțin că migranții, care au ajuns în fostele țări sovietice venind din Orientul Mijlociu și Africa, au devenit pioni într-un efort al Rusiei și Belarusului de a destabiliza Europa. Motivul ar fi sprijinirea Ucrainei în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei în urmă cu mai bine de doi ani. Prinși la mijloc sunt migranții înșiși, inclusiv femei și copii blocați în mlaștini ostile și păduri de-a lungul graniței.

Olga Cielemencka, Serviciul Voluntar de Urgență Umanitară Podlasia: ”Monitorizăm situația, documentăm, încercăm să le spunem oamenilor ce încearcă să ajungă în Vest care este situația lor cât de bine putem. Dar posibilitățile noastre de a acționa sunt foarte limitate. Nu putem face prea multe.”

Polițiștii de frontieră polonezi protestează

Polițiștii de frontieră polonezi vorbesc de comportamentul din ce în ce mai agresiv al unor migranți de partea belarusă a frontierei. Ei au postat online imagini cu unii aruncând în grănicerii din Polonia cu pietre și lemne aprinse din spatele gardului cu Belarus.

Donald Tusk, premierul Poloniei: ”Nu avem de-a face cu niciun solicitant de azil aici, avem de-a face cu o operațiune coordonată, foarte atentă, la mai multe niveluri, pentru a sparge granița poloneză și a încerca să destabilizeze țara.”

Guvernul lui Donald Tusk, care a preluat puterea în decembrie anunțând o nouă administrație pro-europeană după opt ani de guvernare conservatoare furtunoasă, a promis să intensifice măsurile de securitate și spune că trebuie să protejeze frontiera comunitară. Activiștii umanitari critică însă guvernul lui Tusk pentru politicile dure de frontieră.

Aleksandra Chranowska, Asociația de Intervenție Juridică: ”Auzim zilnic (de la solicitanții de azil) despre utilizarea spray-ului cu piper împotriva persoanelor care doresc să solicite protecție internațională, despre faptul că au fost împinși brutal, loviți, încătușați, dezbrăcați și împinși dezbrăcați în partea belarusă.” 

În ultima vreme, la granița dintre Polonia și Belarus, au existat cazuri de soldați răniți și gardieni răniți spitalizați, iar unii au avut nevoie de îngrijiri speciale după ce au fost înjunghiați de migranți ilegali. Chiar acum o săptămână, unul dintre migranți, aflat de partea belarusă a frontierei, a lovit cu cuțitul un soldat în coaste.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE