Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicii ATI se plâng Avocatului Poporului. Societatea ATI cere să se analizeaze comunicarea în cazul Pantelimon

Medicii ATI iau atitudine în scandalul de la Spitalul Sfântul Pantelimon. Societatea Română de Terapie Intensivă cere Avocatului Poporului să lămurească dacă a fost respectată prezumția la nevinovăție a celor două doctorițe acuzate de omor calificat.

În plus, medicii transmit că se bazează pe Avocatul Poporului pentru a promova un cadru legal pentru pacienții muribunzi aflați în secțiile ATI, pentru a nu se mai repeta situația de la Pantelimon.

Ce conține scrisoarea medicilor ATI

  • „O analiză a felului în care a fost respectat dreptul la prezumția de nevinovăție al persoanelor acuzate și arestate în dosarul de la Spitalul Sf. Pantelimon”.
  • „O analiză a necesității urgente de completare a vidului legislativ actual cu prevederi legate de îngrijirea pacienților la sfârșitul vieții”. SRATI precizează că a propus, în anul 2009, în cadul Ordinului Ministerului Sănătății nr. 1.500 „aceste reglementrări, după model european, dar un scandal mediatic în context politic a determinat scoaterea acestora din forma finală a Ordinului”.
  • „O analiză a necesității urgente a unei reglememtări legale a obligativității prezenței experților medicali de diferite specialități în cadrul comisiei de expertiză medico-legală, alături de experții în medicină legală. Lipsa acestei reglementări cu caracter de obligativitate ne situează ca o tristă excepție de la situația pe plan european și creează riscul ca rapoartele de expertiză să nu fie complete, având în vedere complexitatea fiecărei specialități medicale și, practic, imposibilitatea ca o singură specialitate medicală (medicina legală) să poată acoperi toate cunoștințele și expertiza celorlalte.”

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE