Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Măsuri de austeritate pentru bugetari. Sporuri tăiate și angajări oprite, cu mici excepții

Guvernul introduce miercuri și mai multe măsuri de austeritate în sectorul bugetar, pe lângă amnistia fiscală. Vor fi oprite aproape complet angajările la stat, cu două excepții.

Ce măsuri de austeritate sunt în sectorul bugetar

  • Vor fi oprite angajările la stat, doar în sănătate și educație vor fi excepții;
  • De asemenea, nu se vor mai putea cumpăra accesorii de birou;
  • Ministerul de Finanțe va suspenda și achiziția de imobile, terenuri sau mobilă;
  • O altă măsură este interzicerea orelor de consultanță până la finalul anului, iar companiile de stat aflate în pierdere nu mai pot majora salariile;
  • Vor fi tăiate și sporurile pentru angajații care gestionează fonduri europene. Aceștia nu vor mai putea primi niciun bonus cât timp se află în concediu de odihnă.

Toate instituțiile de stat sunt vizate de aceste măsuri, inclusiv Parlamentul sau Administrația Prezidențială.

Ciolacu: Deşi e an electoral, nu putem să asistăm cum se toacă banul

„Trecem la celebra ordonanţă privind măsurile fiscal-bugetare. Aş dori să spun foarte clar: nu este o ordonanţă a austerităţii. (...)”, a spus Ciolacu, în deschiderea ședinței de Guvern de miercuri.

„Deşi este un an electoral, eu şi Guvernul României nu putem să asistăm cum se toacă banul public pe cheltuieli inutile. Mai mult, responsabilitatea şi decenţa în administrarea banilor ţării nu fac rău nimănui. Cred că este o dovadă de decenţă, nicidecum o apocalipsă”, a mai adăugat premierul, printre altele.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE