Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Amnistia fiscală, pe masa Guvernului. Banii datorați de rău platnici, șterși de Executiv

Amnistia fiscală, pusă la cale de PSD și PNL, poate deveni oficială de miercuri. Românii care au datorii la stat vor putea fi scutiți chiar și de 50% din sumă dacă achită o parte dintre bani până la 25 noiembrie 2024. Este încercarea finală a Guvernului de a reduce deficitul bugetar din acest an.

Guvernul șterge datoriile românilor

Guvernul ar urma să adopte miercuri un pachet de măsuri, inclusiv amnistia fiscală. În total, ar trebui să fie redus astfel deficitul bugetar cu peste 9 miliarde de lei, potrivit calculelor Ministerului de Finanțe făcute înainte de punerea în transparență a proiectului.

Ce presupune amnistia fiscală în cazul persoanelor fizice

De exemplu, pentru persoanele fizice, pragul de referință luat în calcul este de 5.000 de lei. Dacă o persoană are - să spunem - o datorie de 5.000 de lei, atunci va putea plăti 2.500 de lei, iar restul datoriei, dar și penalitățile care erau în vigoare până acum vor fi șterse de Ministerul Finanțelor.

Dacă suma depășește 5.000 de lei, atunci, va fi redusă această datorie doar cu 25% și, de asemenea, penalitățile sunt șterse complet și în această situație.

Plata și depunerea cererii trebuie realizată până la 25 noiembrie.

Ce presupune amnistia fiscală în cazul persoanelor juridice

Pentru firme sau companii, dacă datoriile sunt achitate până la 25 noiembrie, atunci, va fi acordată o bonificație de 3% din acea sumă. Practic, un credit fiscal pe care firmele ar putea să-l folosească anul viitor pentru plata taxelor și impozitelor.

Ce spun specialiștii despre amnistia fiscală

Părerile sunt împărțite în rândul experților cu privire la acest proiect. Unii spun că este o măsură care îi dezavantajează pe plătitorii cinstiți, cei care și-au achitat taxele la zi până la acest moment, în schimb, alții susțin că este o idee bună, luată de Guvern pe final de an, în încercarea de a reduce deficitul, dar numai cu condiția ca această amnistie fiscală să nu fie reluată și anul viitor.

Contribuabilii persoane fizice care au venituri mari au acumulat și datorii considerabile. Avocatul specializat în fiscalitate, Gabriel Biriș, consideră că Ordonanța care i-ar ierta pe datornici de unele sume va produce o situație paradoxală: cei cu datoriile cele mai mari vor câștiga cel mai mult.

Gabriel Biriș, avocat specializat în fiscalitate: Peste 5.000 lei, fără să existe o limită, avem o reducere de 25%. Contribuabilii care au datorii mai mari de 200.000 lei, sunt aproape 13.000, 12.912, care au acumulat datorii de 35 de miliarde de lei. Și pe acești datornici - aici nu vorbim de sume din alea din averile nejustificate, din decizii, că alea nu au fost emise, noi vorbim despre sume declarate, iar la persoanele fizice, sumele declarate ca fiind impozabile sunt și încasate. Pentru că, spre deosebire de o firmă care poate să aibă profit, dar să nu aibă bani, că nu i-au plătit clienții, la persoane fizice plătești impozit doar pe ce încasezi. Ce face Guvernul este să scadă 25%, adică pe medie, 100.000 de euro - plus dobânzi și penalități care se adaugă - din datoria românilor foarte bogați și foarte indisciplinați fiscal.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE