Marcel Ciolacu a deschis ședința de Guvern de joi cu mențiunea că nu vor fi introduse noi taxe în 2024, în contextul în care mult contestata lege a pensiilor ar urma să producă pagube însemnate în buget. Experții spun că nu sunt bani, pur și simplu.
În schimb, Ciolacu susține că există deja primele semne îmbucurătoare.
Marcel Ciolacu anunță că ANAF a început colectarea mai eficientă
Marcel Ciolacu: "Vestea bună cu care începem este că ANAF a început să-și facă treaba și să colecteze aproape de ținta impusă. În octombrie, colectarea veniturilor a ajuns la un nivel record, 40 de miliarde de lei. Sunt convins că, păstrând același ritm până la finele anului și ținând sub control cheltuielile neesențiale, vom respecta ținta de deficit agreată cu Comisia Europeană.
Un argument în plus sunt acțiunile mult mai susținute contra evaziunii fiscale, pe care le-am văzut cu toții în ultimele zile. În sfârșit, instituțiile statului încep să arate determinare împotriva celor care fraudează banii românilor. Iar a elimina evazioniștii care fură zeci de miliarde an de an este cheia pentru a obține fondurile necesare și pentru creșterile de pensii, și pentru educație, și pentru sănătate."
În 2024, pensiile se vor mări în două etape
Legea pensiilor a trecut de senat. Proiectul a fost adoptat, cu 85 de voturi pentru și 6 împotrivă, după multe controverse chiar și în coaliție. Documentul va ajunge pentru dezbatere și vot final în Camera Deputaților, care este for decizional pe acest proiect de lege, pe care Guvernul îl vrea adoptat până pe 21 noiembrie.
Așadar, pensiile vor fi majorate de două ori în 2024, în ianuarie și în septembrie, iar Ministerul Muncii a anunțat că impactul bugetar va fi de 25 de miliarde de lei.
- Pentru 2023, se estimează o creștere economică de doar 2% față de 4,7%, cât a fost în 2022, conform INS.