Ceea ce părea o ambarcațiune răsturnată în zona Tuzla, ar putea fi o dronă marină. Inițial, Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM) a fost alertată de prezența acelui obiect care plutea în derivă, pe 3 aprilie.
Ulterior, presupusa ambarcațiune, care se afla la 3 kilometri distanță de țărm, a fost adusă la mal și a fost supusă investigațiilor după ce a fost remorcată și preluată de trupele antitero.
Primele imagini păreau să surprindă o barcă răsturnată și aceasta a fost și impresia celor care au remorcat-o inițial.
Dronă marină găsită în zona Tuzla
"În noaptea de 4 aprilie, nava de căutare-salvare Artemis a Agentiei Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare a transportat, în zona de siguranță a poligonului de trageri antiaeriene Capu Midia, acea ambarcațiune recuperată din apele teritoriale românești. Vineri, 5 aprilie, Ministerul Apărării Naționale, împreună cu structuri specializate din cadrul Sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, a pus în aplicare procedurile operaționale specifice de cercetare a ambarcațiunii.
Miercuri, 3 aprilie 2024, nava de căutare-salvare Artemis a executat o misiune specifică pentru o ambarcațiune răsturnată la aproximativ 20Mm est Tuzla, care s-a dovedit a fi un posibil vehicul marin fără pilot" , după cum se arată în comunicatul MApN.
Cercetările continuă și în acest moment.
Ucrainenii au dezvoltat drone marine performante
În vara trecută, Armata ucraineană a anunțat că a dezvoltat o dronă marină de luptă, numită MAGURA V5, capabilă să distrugă flota rusă. De fapt, ucrainenii lucrau de ceva timp la această dronă, pe care ar fi folosit-o și în 2022. Ulterior, au existat mai multe lovituri pe care ucrainenii le-au dat și care s-au dovedit eficiente.
Drona marină este o navă de suprafață multifuncțională, fără exchipaj uman, care poate efectua, pe lângă atacuri, mai multe operații, precum supraveghere, recunoaștere patrulare, căutare, salvare, minare sau protecție marină.
"Aceasta este o soluție accesibilă care poate fi lansată cu ușurință din orice zonă îndepărtată. Controlul fără pilot minimizează nevoia de resurse umane pentru îndeplinirea misiunilor, reducând potențialele pierderi de vieți omenești în timp ce operează în medii dificile", au spus atunci dezvoltatorii dronei ucrainene.
Drona ucraineană are o lungime de 5,5 metri și o lățime de 1,5 metri, iar înălțimea deasupra apei este de o jumătate de metru. Poate circula cu o viteză de croazieră de 22 de noduri (40,7 kilometri pe oră), iar viteza maximă este de 42 de noduri (77,7 kilomeri pe oră).
Raza de acțiune este de aproximativ 833 km, iar sarcină utilă este de 320 kg, astfel că ea poate transporta încărcături explozibile puternice. Drona dispune de comunicații radio sau prin satelit, potrivit Defenseromania
Ulterior, la finalul anului 2023, ucrainenii au mai dezvoltat o dronă marină, poreclită Sea Baby, mult mai performantă, despre care se spune că ar fi prima dronă marină dotată cu armament integrat.
Ea poate purta și lansatoare de rachete de mare putere și se spune că ar putea utiliza inclusiv rachete termobarice RPV-16 ghidate cu laser, conform publicației ucrainene Military.
Photographs of a "Sea Baby" naval kamikaze drone posted by the SBU pic.twitter.com/MFw0mZ1NCC
— OSINTNic (@OSINTNic) January 1, 2024