Peste 18 milioane de români sunt chemați la urne duminică, 1 decembrie 2024, de Ziua Națională a României, pentru a vota la alegerile parlamentare 2024. Aproape 19.000 de secții de votare sunt organizate pe teritoriul țării.
CNA a sesizat BEC şi AEP că preşedintele AUR, George Simion, face campanie pe TikTok în ziua alegerilor
Consiliul Naţional al Audiovizualului a sesizat, duminică, Biroul Electoral Central şi Autoritatea Electorală Permanentă cu privire la faptul că preşedintele AUR, George Simion, face campanie pe TikTok, ceea contravine legii privind alegerile parlamentare.
Propunerea a fost făcută de Mircea Toma, membru al CNA.
„Dragi colegi, vă informez şi pe cale oficială că am sesizat BEC şi AEP că domnul Simion dace campanie în ziua alegerilor. Vom completa cu înregistrarea propriu-zisă la BEC”, a spus preşedintele CNA, Monica Gubernat, la finalul şedinţei Consiliului.
Ce spun estimările exit poll din timpul zilei
Surse politice, care lucrează cu institutele de sondare acreditate pentru alegerile din 2024, dar și surse ale Euronews România, conturează modul în care ar putea arăta viitorul Parlament.
În niciuna dintre estimările de pe piață, fosta coaliție de guvernare nu este sub 40%, dar nici nu formează majoritate.
Un posibil guvern de uniune națională, care să cuprindă și partidul unuia dintre candidații la prezidențiale, calificat în turul al doilea, dar greu de construit, ar genera o majoritate. Zdrobitoare, în caz că li s-ar alătura și partenerul tradițional etnic sau cel puțin suficientă, în absența procentelor obținute de aceștia din urmă.
Partidul cu cele mai slabe rezultate din istoria sa la prezidențiale ar avea, potrivit estimărilor, un scor apropiat de cel pe care îl intuiau membrii săi, peste al candidatului învins de finaliștii pentru Cotroceni.
Și foștii parteneri de alianță s-ar situa la un prag mult peste scorul obținut de candidatul pentru prezidențiale.
Dintre partidele cu un discurs rezervat la adresa valorilor euroatlantice s-ar califica în viitorul parlament trei, potrivit estimărilor din prima parte a zilei. Și ar ocupa un sfert dintre locuri.
La această oră, două dintre cele trei partide cu astfel de viziune ar fi strâns puțin peste pragul necesar de cinci procente.
Conform estimărilor, cel puțin o altă grupare politică din valul nou, de această dată, progresistă, ar fi aproape să își trimită reprezentanții în Parlament.
Victor Negrescu, vicepreședintele Parlamentul European, a votat
Victor Negrescu: „Am votat astăzi pentru echilibru, pentru parcursul euroatlantic al României, aderarea completă la spaţiul Schengen, dar şi pentru valorile creştine şi naţionale. La Alba, am ales schimbul de generaţii, oameni tineri şi bine pregătiţi care au decis să se implice pentru dezvoltarea judeţului Alba într-un partid serios şi predictibil care poate oferi o cale sigură României”.
Nicu Ștefănuță, vicepreședintele Parlamentul European, a votat
Nicu Ștefănuță: „Astăzi am votat pentru naţiunea română europeană, partea Uniunii Europene, partea NATO, pentru România tânără, o Românie care are speranţă, o Românie care are energie, care are energie bună şi care trăieşte nu din ură şi din iubire, din unitate. Am votat şi împotriva dezbinării. (...) . Eu îmi doresc să aducem din nou oamenii de pe telefoanele lor înapoi la discuţii politice, înapoi în în politică, în societate. Şi nu fiecare pe telefonul lui, nu fiecare cu politica lui. (...)
Aţi văzut că somnul raţiunii naşte monştri şi consider că românii trebuie să îşi aleagă asumat în conştiinţă de cauză ceea ce oamenii care îi vor conduce în următorii patru ani, pentru că până la urmă, Parlamentul e chiar mai important decât Preşedinţia în multe aspecte şi este foarte important să avem parlament pro Europa. Europa nu este perfectă, este imperfectă, dar este cel mai bun lucru ce nu se poate întâmpla în această ţară şi vreau să continue pe acest drum".
Marcel Ciolacu a votat la Buzău: Zi importantă să ne continuăm drumul european
Marcel Ciolacu, a votat, duminică dimineață, la Buzău. Încă președinte al social-democraților, acesta a fost însoțit de mai mulți lideri locali ai partidului.
"La mulți ani tuturor românilor!Am votat ca România să fie în UE, în Schengen și în NATO.
Au de ales între stabilitate și haos, între dezvoltare și o lipsă a fondurilor pentru pensii și salarii.
Este o zi foarte importantă, să ne continuăm drumul eruropean. Este cel mai important lucru", a spus Marcel Ciolacu.
A votat și Elena Lasconi
Elena Lasconi: „Am votat pentru democrație, am votat cu gândul că o să continuăm pe linia europeană și euroatlantică și că o să pot să îmi văd fata, că o să pot să-mi revăd fratele, că o să pot să-mi revăd mai bine de jumătate din familie. Am votat de aici, de la Câmpulung, unde a avut loc cea mai longevivă mișcare de rezistență împotriva comunismului - si sper să ne audă, de acolo, de lângă îngeri, și Elisabeta Rizea. Am votat cu încrederea că nu ne vom lăsa îngenuncheați, că vom rămâne liberi, vom gândi liberi. Am votat pentru România pe care o iubesc și pe care sunt sigură că o iubiți cu toții.
La mulți ani, România, la mulți ani tuturor românilor! Este o zi foarte importantă astăzi, pentru că, în Parlament, se decid legi, avem legi importante pentru prosperitatea oamenilor, să le rămână mai mulți bani în buzunar, legi importante pentru securitatea acestei țări.
Sunt extrem de importante aceste alegeri și mă uit cu îngrijorare la ce se întâmplă în Georgia și ar trebui să ne punem și noi multe semne de întrebare. Am votat cu o echipă de oameni care chiar pot să facă schimbarea în țara asta, care, de 35 de ani, e condusă de politicieni incompetenți. Și știu că ei pot.
Îi îndemn pe români să iasă la vot. Sper ca aceste alegeri să fie alegerile cu cea mai mare prezență la vot. Știu că au votat cam jumătate din persoanele cu drept de vot, haideți la vot pentru că acum putem să ne apărăm democrația și libertatea. La granițele noastre, sunt ații care își apără libertatea și democrația cu arma în mână. Mă aștept să rămânem în continuare pe linia europeană și euroatlantică (n.r.: referitor la renumărarea voturilor, care se termină la ora 22) și mă aștept să iasă cât mai mulți oameni la vot, asta îmi doresc foarte mult."
Klaus Iohannis a votat ”pentru o Românie europeană”
Klaus Iohannis a votat, duminică dimineață, la Liceul Jean Monet, la alegerile parlamentare. Președintele României încă în funcție a susținut ferm că a votat pentru o Românie europeană.
"Este un vot foarte important fiindcă în parlament se votează legile, Guvernul. Este foarte important de știut cum să ne poziționăm când venim la vot.
Românii au ales calea euroatlantică și suntem bine integrați în UE și foartte respectați în NATO. Ca să rămânem așa, trebuie să votăm așa.
Poftiți la vot! Eu am votat pentru o Românie europeană”, a spus Klaus Iohannis.
Nicușor Dan: E votul cel mai important din acest an
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a votat duminică dimineață, în jurul orei 8:00, într-o secție din Sectorul 5.
”E votul cel mai important din acest an. E votul pentru Parlament și Parlamentul conduce România, România e o republică parlamentară.
Am votat cum am votat de fiecare dată, din 1990 pân azi. Am votat un partid care nu pune în discuție rămânerea în Uniunea Europeană și NATO, iar din partidele care fac asta am ales un partid care a fost corect cu mine tot timpul.
Acestea sunt cele mai importante din anul ăsta, ele decid cum va arăta România în următorii patru ani, să se informeze și să iasă la vot”, a declarat Nicușor Dan.
A votat și Ilie Bolojan, liderul PNL
Ilie Bolojan, președinte interimar PNL: „La mulți ani, România! Dumnezeu să aibă în pază țara noastră. Este o zi importantă și pentru că astăzi, prin votul lor, românii vor decide, pentru mulți ani de acum înainte, direcția în care se va îndrepta țara noastră. Am votat astăzi cu gândul la România modernă și la România europeană și îi îndemn pe toți românii să se ducă la vot, pentru că fiecare vot, astăzi, are o mare importanță.
Astăzi, votăm nu doar pentru țara noastră, ci votăm și oameni și partide. Am votat atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, cu oameni pe care îi recunoști nu doar după vorbele lor, ci după faptele lor. Am votat pentru valorile noastre, pentru familie, pentru comunitate și pentru țară. Indiferent care sunt opțiunile dumneavoastră, vă rog să vă prezentați la vot, dar după aceea, începând de mâine, trebuie să ne respectăm unii pe alții și să fim uniți, în spiritul zilei naționale."
Călin Georgescu a votat
Călin Georgescu a votat duminică dimineață, la ora 8:00, la alegerile parlamentare, la o secție de votare din Mogoșoaia.
Candidatul independent pentru alegerile prezidențiale, a făcut o scurtă declarație de presă.
”La mulți ani, România! Astăzi am votat pentru ca binele să învingă răul. Am votat pentru pace, nu pentru război. Am votat pentru respect, pentru responsabilitate politică totală, dedicată total neamului românesc, am votat pentru România, alături de România, întotdeauna pentru România. Vă mulțumesc”, a declarat Călin Georgescu.
Liderul AUR, George Simion, a votat
Liderul AUR, George Simion, și-a exprimat votul duminică dimineață, în jurul orei 07:00, în orașul Focșani, județul Vrancea.
”Am votat cu gândul la Ziua Națională, la înaintași, și totodată cu gândul la cei tineri, la copilul meu Radu, la copiii României.
Am votat ca prima oară după 35 de ani să ne eliberăm de lanțuri, de cătușe, de cei care caută să ne țină prizonieri în sărăcie, într-o țară bogată, am votat cu gândul la românii plecați în pribegie peste hotare, am votat cu gândul că ei nu sunt nici trădători, nici muncitori necalificați, am votat cu gândul la seniorii noștri care astăzi sunt umiliți, la cei care sunt prizonieri prin vouchere, prin cupoane, prin diferite ajutoare sociale, la cei care au fost amenințați ieri că vor rămâne vără ajutoare sociale, fără pensii, dacă nu votează cum trebuie.
Nu există cum trebuie, există cum simte fiecare în suflet, există dorința fiecărui cetățean suveran, am votat știind că votul meu contează ca să nu fie badjocorită democrația, să avem alegeri libere și să nu se repete turul I de scrutin”, a declarat George Simion.
Secțiile de vot s-au deschis în toată țara
Procesul de votare pentru alegerile parlamentare a început la ora 7:00 dimineața, când secțiile de votare din întreaga țară și din diaspora și-au deschis porțile.
Alegătorii sunt așteptați să-și exprime opțiunile pentru reprezentanții care vor forma viitorul Parlament. Scrutinul se desfășoară conform normelor legale, iar autoritățile asigură toate măsurile necesare pentru un proces electoral corect și transparent.
La nivel național, mii de secții de votare au fost pregătite pentru a primi cetățenii. Programul de votare se va încheia la ora 21:00, însă alegătorii care se află la coadă în acel moment vor putea vota în continuare. Procesul este monitorizat atent pentru a garanta respectarea regulilor și protejarea integrității votului.
Ce alegem pe 1 decembrie 2024. Cine candidează la alegerile parlamentare 2024
Românii vor alege, duminică, noii membri ai Parlamentului României. La alegerile parlamentare 2024 s-au înscris 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale. PSD are cei mai mulți candidați înscriși pe liste - 636, urmat de S.O.S. România - 636, PNL - 630, AUR - 621, Forța Dreptei - 619, Uniunea Democrată Maghiară din România - 596 şi Uniunea Salvaţi România - 589 candidaţi.
Lista candidaților pentru Senat:
Lista candidaților pentru Camera Deputaților:
În România, senatorii și deputații se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.
Câți senatori și deputați vor fi aleși în fiecare județ/circumscripție electorală:
- Județul Alba (circumpscripția electorală nr. 1): 2 senatori și 5 deputați
- Județul Arad (circumpscripția electorală nr. 2): 3 senatori și 7 deputați
- Județul Argeș (circumpscripția electorală nr. 3): 4 senatori și 9 deputați
- Județul Bacău (circumpscripția electorală nr. 4): 4 senatori și 10 deputați
- Județul Bihor (circumpscripția electorală nr. 5): 4 senatori și 9 deputați
- Județul Bistrița-Năsăud (circumpscripția electorală nr. 6): 2 senatori și 5 deputați
- Județul Botoșani (circumpscripția electorală nr. 7): 3 senatori și 6 deputați
- Județul Brașov (circumpscripția electorală nr. 8): 4 senatori și 9 deputați
- Județul Brăila (circumpscripția electorală nr. 9): 2 senatori și 5 deputați
- Județul Buzău (circumpscripția electorală nr. 10): 3 senatori și 7 deputați
- Județul Caraș-Severin (circumpscripția electorală nr. 11): 2 senatori și 5 deputați
- Județul Călărași (circumpscripția electorală nr. 12): 2 senatori și 4 deputați
- Județul Cluj (circumpscripția electorală nr. 13): 4 senatori și 10 deputați
- Județul Constanța (circumpscripția electorală nr. 14): 5 senatori și 11 deputați
- Județul Covasna (circumpscripția electorală nr. 15): 2 senatori și 4 deputați
- Județul Dâmbovița (circumpscripția electorală nr. 16): 3 senatori și 7 deputați
- Județul Dolj (circumpscripția electorală nr. 17): 4 senatori și 10 deputați
- Județul Galați (circumpscripția electorală nr. 18): 4 senatori și 9 deputați
- Județul Giurgiu (circumpscripția electorală nr. 19): 2 senatori și 4 deputați
- Județul Gorj (circumpscripția electorală nr. 20): 2 senatori și 5 deputați
- Județul Harghita (circumpscripția electorală nr. 21): 2 senatori și 5 deputați
- Județul Hunedoara (circumpscripția electorală nr. 22): 3 senatori și 6 deputați
- Județul Ialomița (circumpscripția electorală nr. 23): 2 senatori și 4 deputați
- Județul Iași (circumpscripția electorală nr. 24): 5 senatori și 12 deputați
- Județul Ilfov (circumpscripția electorală nr. 25): 2 senatori și 5 deputați
- Județul Maramureș (circumpscripția electorală nr. 26): 3 senatori și 7 deputați
- Județul Mehedinți (circumpscripția electorală nr. 27): 2 senatori și 4 deputați
- Județul Mureș (circumpscripția electorală nr. 28): 4 senatori și 8 deputați
- Județul Neamț (circumpscripția electorală nr. 29): 3 senatori și 8 deputați
- Județul Olt (circumpscripția electorală nr. 30): 3 senatori și 6 deputați
- Județul Prahova (circumpscripția electorală nr. 31): 5 senatori și 11 deputați
- Județul Satu Mare (circumpscripția electorală nr. 32): 2 senatori și 5 deputați
- Județul Sălaj (circumpscripția electorală nr. 33): 2 senatori și 4 deputați
- Județul Sibiu (circumpscripția electorală nr. 34): 3 senatori și 6 deputați
- Județul Suceava (circumpscripția electorală nr. 35): 4 senatori și 10 deputați
- Județul Teleorman (circumpscripția electorală nr. 36): 2 senatori și 5 deputați
- Județul Timiș (circumpscripția electorală nr. 37): 4 senatori și 10 deputați
- Județul Tulcea (circumpscripția electorală nr. 38): 2 senatori și 4 deputați
- Județul Vaslui (circumpscripția electorală nr. 39): 3 senatori și 7 deputați
- Județul Vâlcea (circumpscripția electorală nr. 40): 2 senatori și 6 deputați
- Județul Vrancea (circumpscripția electorală nr. 41): 2 senatori și 5 deputați
- Muncipiul București (circumpscripția electorală nr. 42): 13 senatori și 29 de deputați
- Diaspora (circumpscripția electorală nr. 43): 2 senatori și 4 deputați
Sursa: Legea 208/2015
Cum se desfășoară procesul de vot
În țară, alegătorii vor vota la secția la care este arondată strada sau localitatea unde au domiciliul sau reședința, pe liste permanente.
Dacă în ziua votului, un alegător se află în altă localitatea din cadrul aceleiași circumscripții electorale (același județ), atunci poate vota la orice secție din cadrul circumscripției electorale (județului), pe liste suplimentare.
Nu va putea vota într-un alt județ.
În București, alegătorii vor putea vota numai în sectorul unde au domiciliul sau reședința, pe liste permanente. Nu vor putea vota pe liste suplimentare, într-un alt sector.
La secție de votare, alegătorul va prezenta operatorului de calculator unul din actele necesare pentru a putea vota la alegerile parlamentare 2024. Apoi, operatorul va introduce datele alegătorului în sistem.
Alegătorul va merge apoi să semneze pe lista electorală și va primi două buletine de vot: unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat. Alegătorul va intra în cabina de vot și va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează.
După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
Apoi, alegătorii va returna ștampila de vot și vor primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT”.
Prezența la vot, monitorizată în timp real
Românii vor putea urmări în timp real prezența la vot, datorită unei noi funcționalități grafice introduse în platforma oficială de monitorizare a votului dezvoltată de STS. Noua reprezentare grafică va permite utilizatorilor să vadă numărul alegătorilor prezenți la urne în fiecare moment al zilei.
Prezența la vot va putea fi urmărită în timp real pe platforma prezenta.roaep.ro.
Când vom ști primele rezultate la alegerile parlamentare 2024
Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00 și tot atunci vom putea avea primele informații legate de rezultatele alegerilor parlamentare 2024. În primul rând, vor fi rezultatele sondajelor de tip exit poll, care nu vor fi însă rezultate oficiale. Ele doar permit o proiecție a rezultatelor.
Între sondajele exit poll și rezultatele oficiale pot să apară diferențe, așa cum s-a întâmplat și în primul tur al alegerilor prezidențiale. Atunci, sondajele exit poll i-au dat în turul doi pe Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în această ordine. Numărătoarea oficială, a BEC, a arătat că cei doi candidați care au adunat cele mai multe voturi sunt Călin Georgescu și Elena Lasconi.
Rezultatele oficiale vor fi prezentate de BEC și vor putea fi urmărite în timp real pe site-ul prezenta.roaep.ro.