Surse politice, care lucrează cu institutele de sondare acreditate pentru alegerile din 2024, dar și surse ale Euronews România, conturează modul în care ar putea arăta viitorul Parlament.
19:00 Surse: Câștigătorul o va face detașat. Alte trei partide încearcă să prindă podiumul
Surse din rândul partidelor politice angajate în cursa pentru Parlament susțin, pe baza estimărilor, că liderul întregii zile ar putea câștiga detașat aceste alegeri.
Este, însă, înghesuială pe ultima turnantă în cursa pentru podium: trei partide, despărțite de câteva procente, încearcă să încheie cât mai sus, pentru a putea negocia intens prezența la guvernare. Două dintre ele sunt pro-europene și pro-NATO, al treilea (nu neapărat în ordine) are un discurs reținut la adresa acestor valori.
Și zona pragului de cinci procente se păstrează fierbinte, potrivit acelorași surse. Două grupări cu discurs apăsat anti-sistem și critice la adresa valorilor euroatlantice ar urma să prindă locuri în Parlament. Una dintre ele ar fi recent apărută în politica românească.
În schimb, unul dintre partidele mici progresite încă s-ar lupta pentru atingerea pragului.
Noi surse: Fără surprize majore la vârf, dar podium disputat între partide cu viziuni diferite
Potrivit unor surse politice din rândul unuia dintre partidele mari, implicate în alegerile parlamentare, podiumul ar fi intens disputat, în ultimele ore în care populația poate merge să voteze.
Ordinea nu ar fi suferit modificări majore față de prima parte a zilei, doar procentele dintre locurile doi și trei - în mare parte din cazuri, în marja de eroare - ar oscila. La fel, partidele care ocupă aceste poziții în clasament, unul deschis către Europa și NATO, celălalt cu discurs reținut la adresa euroatlantismului, ar tot face rocadă.
În orice caz, se conturează scenariul unor calcule care pot pleca de la aceeași majoritate consacrată, într-o formulă de lucru cu care românii s-au obișnuit deja la guvernare, cu o abordare netă pro-europeană și pro-NATO.
Pare că cealaltă opțiune, cu partidul care dă unul dintre candidații pentru Cotroceni drept locomotivă ar fi mai greu de concretizat. Așa cum, tot la această oră, nu ar fi suficiente voturi pentru coagularea unei forțe de guvernare cu o optică rezervată când vine vorba despre valorile euroatlantice.
Aceleași surse confirmă lupta din preajma pragului de cinci procente. Potrivit datelor, ambele partide care ar reprezenta o noutate în Parlament s-ar situa peste. Unul dintre ele este caracterizat de un discurs rezervat la adresa valorilor euroatlantice, celălalt, în schimb, îmbrățișează o viziune progresistă.
Important: toate aceste informații reprezintă estimări, sunt provenite din surse de încredere, dar nu au caracter de date oficiale. Procesarea buletinelor de vot și, implicit, alcătuirea clasamentului pe baza voturilor iar, apoi, stabilirea componenței Parlamentului se vor face după închiderea urnelor.
Update ora 16:00. Consolidare la vârf, bătălie mare în zona pragului de 5%
Surse politice confirmă, pentru Euronews România, datele analizei publicate inițial. Tabloul la vârf arată precum în prima parte a zilei, cu un ușor plus pentru fostele colege de coaliție.
În schimb, cel mai mic dintre partidele cu un discurs rezervat la adresa valorilor euroatlantice ar fi coborât sub pragul de cinci procente care i-ar permite intrarea în Parlament, potrivit acestor date - așadar, prezența per total a acestor grupări politice s-ar reduce la mai puțin de 25%.
Aceleași informații provenite din surse politice arată că într-o situație similară s-ar regăsi și partidul progresist aflat în zona pragului de cinci procente - și aici ar exista o scădere.
Ce spun estimările exit-poll din prima parte a zilei
În niciuna dintre estimările de pe piață, fosta coaliție de guvernare nu este sub 40%, dar nici nu formează majoritate.
Un posibil guvern de uniune națională, care să cuprindă și partidul unuia dintre candidații la prezidențiale, calificat în turul al doilea, dar greu de construit, ar genera o majoritate. Zdrobitoare, în caz că li s-ar alătura și partenerul tradițional etnic sau cel puțin suficientă, în absența procentelor obținute de aceștia din urmă.
Partidul cu cele mai slabe rezultate din istoria sa la prezidențiale ar avea, potrivit estimărilor, un scor apropiat de cel pe care îl intuiau membrii săi, peste al candidatului învins de finaliștii pentru Cotroceni.
Și foștii parteneri de alianță s-ar situa la un prag mult peste scorul obținut de candidatul pentru prezidențiale.
Dintre partidele cu un discurs rezervat la adresa valorilor euroatlantice s-ar califica în viitorul parlament trei, potrivit estimărilor din prima parte a zilei. Și ar ocupa un sfert dintre locuri.
La această oră, două dintre cele trei partide cu astfel de viziune ar fi strâns puțin peste pragul necesar de cinci procente.
Conform estimărilor, cel puțin o altă grupare politică din valul nou, de această dată, progresistă, ar fi aproape să își trimită reprezentanții în Parlament.
Primele estimări oficiale, la ora 21:00
Euronews România va prezenta, la ora 21:00, imediat după închiderea urnelor, rezultatele sondajului exit poll realizat de CURS pentru alegerile parlamentare 2024. Nu vor fi rezultatele oficiale, aceastea urmând să fie comunicate de Biroul Electoral Central, pe măsură ce sunt numărare buletinele de vot.
Rezultatele oficiale ale alegerilor prezidențiale 2024 vor fi cele comunicate de Biroul Electoral Central, după ora 21:00, când se închid secțiile de votare. La fel ca în primul tur al alegerilor prezidențiale, rezultatele pot fi urmărite în timp real, pe site-ul prezenta.roaep.ro.