Generalul Gheorghiță Vlad, șeful Armatei Române, descrie amenințarea rusească drept mult mai puternică decât în urmă cu un an sau doi. În cadrul emisiunii „România, te iubesc!” de la PRO TV, generalul Georghiță a declarat că nu poate exclude riscul ca Rusia să atace NATO în următoarele luni, pentru a testa cât de „în picioare” stă articolul cinci al Tratatului.
- Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord (NATO)* reprezintă fundamentul principiului de apărare colectivă al Alianței. Acesta stipulează că un atac armat împotriva unui stat membru este considerat un atac împotriva tuturor membrilor NATO. În consecință, fiecare stat membru are obligația de a sprijini partea atacată prin orice mijloace pe care le consideră necesare, inclusiv utilizarea forței armate, pentru a restabili și menține securitatea în spațiul Atlanticului de Nord
„Cu cât conflictul continuă, cu atât amenințările de securitate se agravează”
„Pregnant”, așa descrie generalul Gheorghiță Vlad pericolul din partea Rusiei, astăzi. Șeful Armatei române a fost întrebat dacă i se pare că amenințarea este mai mare decât în trecutul imediat apropiat.
- Gen. Gheorghiță Vlad, șeful Statului Major al Apărării: „Din punctul meu de vedere, ca șef al Apărării, da. Pacea a devenit un termen ideal. Suntem într-un continuu război, trebuie să ne adaptăm corespunzător. Tratativele de pace din Ucraina nu merg după cum ni le-am închipuit noi în lumea democrată. Vedeți că președintele Federației Ruse trage de timp. Nu se întâmplă în ritmul în care noi ne dorim să se producă acest proces de pace. Și cu cât conflictul continuă, cu atât amenințările de securitate se agravează."
„Rusia nu a renunțat niciodată la dorința de a-și recâștiga spațiile de influență”
Despre o ipotetică ofensivă rusească în statele NATO generalul Gheorghiță crede că: „Rusia nu a renunțat niciodată la dorința de a-și recâștiga spațiile de influență ale fostei Uniuni Sovietice. România a fost în spațiul de influență al Uniunii Sovietice.
Opiniile sunt că există această posibilitate și noi, militarii, nu putem să o excludem: ca Rusia, în următoarele 6 luni, 2 ani, 4 ani, să încerce să verifice alianța din punct de vedere al aplicării articolului 5 al Tratatului de la Washington”.
Francezii au luat în calcul o ciocnire NATO-Rusia chiar în România
Riscul unei posibile ciocniri NATO - Rusia este luat în calcul de armata franceză, care a început să cartografieze terenul de la granița României cu Ucraina și Republica Moldova. Acest proces are loc în cooperare cu partea română.
Dezvăluirea a fost făcută de publicația Le Figaro, care susține că o atenție deosebită a fost acordată „Porții Focșani”, văzută drept un coridor între Munții Carpați și Dunăre.
*Paragraf explicativ realizat cu ajutorul AI. Informațiile au fost verificate de un editor Euronews înainte de publicare.