La alegerile parlamentare 2024 de duminică, 1 decembrie, pot vota atât alegătorii românii cu domiciliul în România, cât și cei stabiliți în străinătate. În cazul studenților români care urmează cursurile unei universități din afară, există o serie de documente cu care pot vota.
Zeci de mii de români studiază în străinătate
Zeci de mii de studenți români au ales să studieze la instituții de învățământ din străinătate. Destinațiile de studii preferate de tinerii din țara noastră sunt și anul acesta Marea Britanie și Țările de Jos.
Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării vor putea vota la orice secție de votare organizată în străinătate, dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate. Pentru acest lucru, vor avea nevoie de un document emis de statul respectiv, precum și de un document care le dovedește dreptul de a vota (carte de identitate, buletin etc.)
În cazul studenților, există o serie de documente emise de unitățile de învățământ pe care le pot prezenta pentru a vota în străinătate, împreună cu actele de identitate românești valabile. Iată câteva exemple:
- Italia - Adeverință de școlarizare
- Spania - Carnet de elev/student
- Marea Britanie - Orice document emis de autoritățile britanice/instituții publice/ instituții de învățământ/furnizori de servicii /utilități / instituții bancare din care rezultă că persoana respectivă are reședința în Regatul Unit.
- Olanda - Card de student, eliberat de universități din Olanda, valabil pentru anul în curs (Studentenkaart, Student card)
- Suedia - Document emis de universitatea la care studiază - pentru studenții care nu sunt înregistrați ca rezidenți și se află la studii pentru o perioadă mai mare de 3 luni și mai mică sau egală cu 12 luni
Lista documentelor care atestă reședința în străinătate
Alegătorii cu reședința în străinătate votează pe baza unui act de identitate românesc ȘI a unui document emis de autoritățile străine care dovedește dreptul legal de ședere în străinătate pe o durată mai mare de 90 de zile:
- cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
- buletinul de identitate;
- pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic;
- pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic;
- pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar.
Românii cu reședința în străinătate, trebuie să prezinte , pe lângă un document de identitate românesc valabil, și un document care atestă reședința, emis de autoritățile străine.