Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum afli secția de votare pentru alegerile parlamentere din 1 decembrie 2024. Unde votezi dacă nu ești în localitatea de domiciliu

Alegerile parlamentare 2024 au loc pe 1 decembrie, când românii cu drept de vot se vor prezenta la urne pentru a alege componenta noului parlament. În țară sunt organizate aproape 19.000 de secții de votare, arondate în funcție de domiciliul și reședința alegătorului.

Cum găsești secția de votare

Alegătorii din România care nu știu care este secția de votare unde trebuie să voteze pot afla această informație accesând site-ul registrulelectoral.ro. Acolo, vor completa datele solicitate: CNP, nume de familie și codul captcha. Apoi vor alege tipului alegerilor: Alegeri parlamentare 1.12.2024.

După completarea acestor date, site-ul va afișa numele și numărul secției de votare la care alegătorul este arondat, precum și adresa și harta unde este localizată secția.

Harta secțiilor de votare, din România și din străinătate, pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, poate fi accesată pe registrulelectoral.ro.

Unde poți vota la alegerile parlamentare 2024 în România. Poți vota în alt județ?

În țară, alegătorii vor vota la secția la care este arondată strada sau localitatea unde au domiciliul sau reședința, pe liste permanente.

Dacă în ziua votului, un alegător se află în altă localitatea din cadrul aceleieași circumscripții electorale (același județ), atunci poate vota la orice secție din cadrul circumscripției electorale (județului), pe liste suplimentare.

Nu va putea vota într-un alt județ.

În București, alegătorii vor putea vota numai în sectorul unde au domiciliul sau reședința, pe liste permanente. Nu vor putea vota pe liste suplimentare, într-un alt sector.

Unde poți vota la alegerile parlamentare 2024 în străinătate

Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării vor putea vota la orice secție de votare organizată în străinătate, dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate. Pentru acest lucru, vor avea nevoie de un document emis de statul respectiv, precum și de un document care le dovedește dreptul de a vota (carte de identitate, buletin etc.)

De exemplu, un alegător care are domiciliul sau reședința în Germania și are documentele necesare pentru a dovedi acest lucru va putea vota la o secție de vot din Franța, dacă în ziua votului se află pe teritoriul acelei țări.

Alegătorii care s-au înregistrat în prealabil în Registrul electoral, până pe 16 septembrie 2024, sunt înscriși pe liste permanente și arondați unei secții de votare. Însă și aceștia pot vota pe liste suplimentare, dacă nu ajung la secția unde sunt arondați.

Lista secțiilor de votare din străinătate:

Pot vota în străinătate dacă sunt turist sau în trecere?

Important de precizat e că, spre deosebire de alegerile prezidențiale, la alegerile parlamentare nu pot vota în străinătate alegătorii români care sunt în vacanță sau în trecere într-o țară străină.

Pentru a putea vota în străinătate este nevoie ca alegătorul să facă dovada reședinței în afara României.

Documentele necesare pentru a face dovada reședinței în străinătate:

Secțiile de votare din străinătate vot fi deschise două zile:

  • sâmbătă 30 noiembrie 2024, între orele 7-21
  • duminică 1 decembrie 2024, între orele 7-21

Documentele necesare pentru a vota la alegerile parlamentare 2024

Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în România vor putea vota în țară în baza unuia din următoarele documente, valabile în ziua votării:

a) cartea de identitate;

b) cartea electronică de identitate;

c) cartea de identitate provizorie;

d) buletinul de identitate;

e) pașaportul diplomatic;

f) pașaportul diplomatic electronic;

g) pașaportul de serviciu;

h) pașaportul de serviciu electronic;

i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Alegătorii români cu domiciliul în străinătate vor putea vota în străinătate cu unul din următoarele documente:

a) pașaportul simplu, cu menționarea țării de domiciliu;

b) pașaportul simplu temporar, cu menționarea țării de domiciliu;

c) pașaportul simplu electronic, cu menționarea țării de domiciliu.

Alegătorii români cu domiciliul în România, dar care au fost înscriși în Registrul electoral cu adresa de reședință în străinătate, vot putea vota în străinătate în baza unuia din următoarele documente, însoțite de un document oficial emis de statul străin privind stabilirea reședinței:

a) cartea de identitate;

b) cartea electronică de identitate;

c) cartea de identitate provizorie;

d) buletinul de identitate;

e) pașaportul diplomatic;

f) pașaportul diplomatic electronic;

g) pașaportul de serviciu;

h) pașaportul de serviciu electronic;

i) pașaportul simplu;

j) pașaportul simplu electronic;

k) pașaportul simplu temporar.

Ce faci odată ajuns în secția de votare

În secția de votare, alegătorul va prezenta documentul de identitate și va semna pe lista electorală, în dreptul numelui său. Va primi apoi ștampila și buletinele de vot.

Vor fi două buletine de vot: unul pentru alegerea Camerei Deputaților și unul pentru alegerea Senatului.

După exercitarea votului, alegătorului va introduce buletinul de vot în urnă, va preda ștampila și va primi înapoi actul de identitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE