Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Câte buletine de vot vom primi duminică, la alegerile parlamentare 2024

Românii cu drept de vot sunt chemați la urne duminică pentru a alege noile liste de senatori și deputați care vor alcătui următorul Parlament al României. Alegătorii vor vota partidele/alianțele politice care propun lista de candidați sau pot vota pentru un candidat independent.

Câte buletine de vot vom primi duminică, la alegerile parlamentare 2024

Partidele/alianțele politice au propus liste separate de candidați pentru Senat și Camera Deputaților. Acest lucru înseamnă că, la vot, alegătorii români vor primi două buletine de vot, unul pentru alegerea Camerei Deputaților și unul pentru alegerea Senatului.

Parlamentarii români sunt aleși de cetățeni pentru un mandat de patru ani. Puterea legislativă este împărțită între Senat și Camera Deputaților, cele două camere care alcătuiesc Parlamentul României.

În România, senatorii și deputații se aleg prin scrutin de listă, potrivit principiului reprezentării proporţionale. Norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaţilor este de un deputat la 73.000 de locuitori, iar norma de reprezentare pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 de locuitori.

În principiu, vor fi 465 de parlamentari aleși. Numărul final ar putea fi ușor diferit, ca urmare a stabilirii locurilor asigurate minorităților naționale.

Modelul de buletin de vot pentru alegerile parlamentare 2024

Buletinele de vot pentru alegerile parlamentare 2024 vor respecta modelul aprobat de Biroul Electoral Central, adică cel de mai jos:

De exemplu, vedeți mai jos cum arată cele două buletine de vot pe care le vor primi bucureștenii pentru alegerile parlamentare 2024:

Cum se pune corect ștampila pe buletinul de vot

Pentru ca votul să nu fie anulat, trebuie ca ștampila de vot să fie aplicată în așa fel încât opțiunea de vot să fie evidentă.

Astfel, este valabil votul:

  • ștampila cu mențiunea „VOTAT’’ este aplicată în interiorul unui singur patrulater;
  • ștampila cu mențiunea „VOTAT” depășește limitele patrulaterului, fără a atinge un alt patrulater, iar opțiunea alegătorului este evidentă;
  • ştampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată de mai multe ori în același patrulater;
  • ştampila cu mențiunea „VOTAT” a fost aplicată de mai multe ori, atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater;
  • ștampila cu mențiunea „VOTAT” este aplicată în interiorul unui patrulater, dar pe buletinul de vot sunt înscrise olograf diverse mențiuni ale alegătorului (votul este considerat valabil indiferent de mențiunile înscrise pe buletinul de vot).

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE