Alegerile parlamentare au loc pe 1 decembrie 2024, într-un context extrem de complicat în România, având în vedere decizia CCR de a cere renumărarea voturilor din primul tur al alegerilor prezidențiale 2024.
În timp ce alegătorii sunt chemați la urne pentru a alege viitorul Parlament al României, BEC va fi în plin proces de renumărare a voturilor, un proces care este așteptat să fie finalizat după închiderea urnelor, duminică.
Pe cine votezi. Cine sunt candidații la alegerile parlamentare 2024
La alegerile parlamentare 2024 s-au înscris 31 de partide şi alianţe şi 19 organizaţii ale minorităţilor naţionale. PSD are cei mai mulți candidați la alegerile parlamentare 2024 - 636, urmat de S.O.S. România - 636, PNL - 630, AUR - 621, Forța Dreptei - 619, Uniunea Democrată Maghiară din România - 596 şi Uniunea Salvaţi România - 589 candidaţi.
Pentru diaspora, s-au înscris 18 partide și doi candidați independenți.
Lista candidaților la Senat în România:
Lista candidaților la Camera Deputaților în România:
Unde votezi. Cum găsești secția de votare. Poți vota în alt județ?
În România, la alegerile parlamentare, alegătorii vor vota la secția la care este arondată strada sau localitatea unde au domiciliul sau reședința, pe liste permanente.
Dacă în ziua votului, un alegător se află în altă localitatea din cadrul aceleieași circumscripții electorale (același județ), atunci poate vota la orice secție din cadrul circumscripției electorale (județului), pe liste suplimentare.
Nu va putea vota într-un alt județ.
În București, alegătorii vor putea vota numai în sectorul unde au domiciliul sau reședința, pe liste permanente. Nu vor putea vota pe liste suplimentare, într-un alt sector.
Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în afara țării vor putea vota la orice secție de votare organizată în străinătate, dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate. Pentru acest lucru, vor avea nevoie de un document emis de statul respectiv, precum și de un document care le dovedește dreptul de a vota (carte de identitate, buletin etc.)
De exemplu, un alegător care are domiciliul sau reședința în Germania și are documentele necesare pentru a dovedi acest lucru va putea vota la o secție de vot din Franța, dacă în ziua votului se află pe teritoriul acelei țări.
Programul de vot pe 1 decembrie, la alegerile parlamentare 2024
Secțiile de votare din Români se vor deschide duminică dimineață la ora 7:00 și se vor închide la ora 21:00. Votul se va putea prelungi până la ora 23:59, dacă în secția de vot mai sunt alegători sau dacă în exteriorului sediului sunt oameni la coadă, care așteaptă să voteze.
Cu ce documente se va putea vota la alegerile parlamentare 2024
Alegătorii români cu domiciliul sau reședința în România vor putea vota în țară în baza unuia din următoarele documente, valabile în ziua votării:
a) cartea de identitate;
b) cartea electronică de identitate;
c) cartea de identitate provizorie;
d) buletinul de identitate;
e) pașaportul diplomatic;
f) pașaportul diplomatic electronic;
g) pașaportul de serviciu;
h) pașaportul de serviciu electronic;
i) carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.
Cum votezi la alegerile parlamentare 2024. Procedura efectivă de vot
La intrarea în secția de votare, alegătorul va prezenta operatorului de calculator documentul de identitate și, după caz, documentul care dovedește reședința. Operatorul de calculator va introduce și va verifica datele în SIMPV.
Apoi, alegătorul va semna în lista electorală și va primi două buletine de vot: unul pentru alegerea membrilor Senatului și unul pentru alegerea membrilor Camerei Deputaților.
Alegătorul va intra în cabina de vot și va aplica ștampila cu mențiunea „VOTAT” în patrulaterul care cuprinde lista de candidați sau numele candidatului pe care îl votează.
După ce au votat, alegătorii îndoaie buletinele de vot astfel ca pagina albă care poartă ștampila de control să rămână în afară și le introduc în urnă, având grijă să nu se deschidă. Îndoirea greșită a buletinului de vot nu atrage nulitatea votului, dacă secretul votului este asigurat.
Apoi, alegătorii va returna ștampila de vot și vor primi înapoi actul de identitate, pe care a fost aplicat timbrul autocolant cu mențiunea „VOTAT”.
Alegătorii care s-au înregistrat în prealabil în Registrul electoral, până pe 16 septembrie 2024, sunt înscriși pe liste permanente și arondați unei secții de votare. Însă și aceștia pot vota pe liste suplimentare, dacă nu ajung la secția unde sunt arondați.
În ce condiții este anulat votul
Votul este considerat nul în următoarele situații, conform Legii 370/2004:
- nu a fost aplicată ştampila de control a secţiei de votare;
- buletinele de alt model decât cel legal aprobat;
- buletinele pe care nu a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”;
- buletinele de vot la care ştampila cu menţiunea „VOTAT” este aplicată pe mai multe patrulatere sau în afara acestora;
Votul este considerat valabil:
- dacă ştampila cu menţiunea „VOTAT” aplicată a depăşit limitele patrulaterului, dar opţiunea alegătorului este evidentă;
- dacă tuşul s-a imprimat şi pe cealaltă parte a foii pe care a fost aplicată ştampila cu menţiunea „VOTAT”;
- dacă ştampila a fost aplicată de mai multe ori în acelaşi patrulater sau atât într-un patrulater, cât şi în afara oricărui alt patrulater;
- buletinele de vot cu ştersături sau care sunt acoperite prin scriere nu sunt nule, dacă se respectă condițiile de mai sus.
Când afli rezultatul votului pentru alegerile prezidențiale 2024
Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00, moment în care vor fi disponbile și primele rezultate, de tip exit-poll, la închiderea urnelor. Acestea nu sunt, însă, rezultatele oficiale ale primului tur al alegerilor parlamentare 2024.
Sondajele de tip exit-poll sunt efectuate imediat ce alegătorii ies din cabinele de vot. Astfel, voturile pot fi evaluate și se pot face predicții înainte de comunicarea oficială a rezultatelor alegerilor.
Comunicarea oficială a rezultatelor la alegerile parlamentare 2024 va fi făcută de către Biroul Electoral Central, după ora 21:00. Rezultatele vor putea fi urmărite în timp real pe site-ul prezenta.roaep.ro, așa cum s-a întâmplat și în primul tur al alegerilor prezidențiale.