Brazilia se află în centrul controverselor, după ce Consiliul local al orașului brazilian Porto Allegre a adoptat, în premieră, un proiect legislativ scris de ChatGPT, chatbotul extrem de popular dezvoltat de compania OpenAI. Politicienii au aprobat în unanimitate inițiativa și, abia după vot, au aflat că a fost elaborată, de fapt, de un sistem de inteligență artificială, relatează Euronews.com.
Ordonanța experimentală a fost aprobată în luna octombrie în Porto Alegre, iar consilierul local Ramiro Rosário a dezvăluit abia săptămâna aceasta că proiectul a fost scris de ChatGPT. Acest lucru a dat naștere la numeroase întrebări despre rolul inteligenței artificiale în elaborarea de politici publice.
Ramiro Rosário a declarat pentru The Associated Press i-a cerut chatbotului să genereze o propunere pentru a împiedica municipalitatea să taxeze contribuabilii pentru înlocuirea apometrelor în cazul în care contoarele sunt furate. Ulterior, el a prezentat inițiativa celor 35 de colegi ai săi din Consiliul local, fără să aducă vreo modificare și fără să le spună cum a fost elaborată.
"Dacă aș fi dezvăluit acest lucru înainte, cu siguranță propunerea nici nu ar fi fost supusă la vot", a declarat Rosário pentru AP.
Consiliul format din 36 de membri a aprobat-o în unanimitate, iar ordonanța a intrat în vigoare la 23 noiembrie.
"Ar fi nedrept față de populație să existe riscul ca proiectul să nu fie aprobat doar pentru că a fost scris de o inteligență artificială", a adăugat Rosário, potrivit sursei citate.
Șeful Consiliului din Porto Allegre spune că votarea proiectului reprezintă un "precedent periculos”
Lansarea pe piață a ChatGPT în urmă cu un an a stârnit o dezbatere la nivel global despre impactul folosirii chatboturilor cu inteligență artificială.
În timp ce unii o consideră un instrument promițător, alții sunt îngrijorați din cauza faptului că inteligența artificială ar putea fi folosită în activități desfășurate în prezent de oameni.
Cu o populație de 1,3 milioane de locuitori, Porto Alegre este al doilea oraș ca mărime din sudul Braziliei.
Președintele Consiliului local din Porto Alegre, Hamilton Sossmeier, a aflat că Ramiro Rosário a apelat la ChatGPT pentru a scrie propunerea, după ce consilierul s-a lăudat miercuri pe rețelele de socializare cu această realizare.
Sossmeier a declarat presei locale că acest lucru reprezintă, în opinia sa, un "precedent periculos".
Când se confruntă ChatGPT cu halucinația
Modelele lingvistice mari de inteligență artificială care alimentează roboții de chat, precum ChatGPT, funcționează prin încercări repetate de a ghici următorul cuvânt dintr-o propoziție și sunt predispuse să inventeze informații false, un fenomen numit uneori halucinație, notează sursa citată.
Chatboturile includ uneori informații false atunci când rezumă un document. Rata de date eronate variază de la aproape 3% pentru cel mai avansat model inteligență artificală, până aproximativ 27% pentru unul dintre modelele Google, relevă un studiu publicat recent de compania de tehnologie Vectara.
Într-un articol publicat la începutul acestui an pe site-ul web al Centrului de profesii juridice al Facultății de Drept de la Harvard, Andrew Perlman, decan al Facultății de Drept a Universității Suffolk, a scris că ChatGPT "poate prevesti o schimbare mai importantă decât apariția internetului", însă a avertizat și în privința posibilelor deficiențe ale sistemului.
"S-ar putea să nu fie capabil întotdeauna să țină cont de nuanțele și complexitatea legii.
Deoarece ChatGPT este un sistem de învățare automată, s-ar putea să nu aibă același nivel de înțelegere și judecată ca un avocat uman atunci când vine vorba de interpretarea principiilor și precedentelor juridice. Acest lucru ar putea duce la probleme în situațiile în care este necesară o analiză juridică mai aprofundată", a scris Perlman.
ChatGPT a scris un proiect legislativ și în SUA
Ramiro Rosário, membru al Consiliului local din Porto Alegre, nu este primul politician care testează abilitățile ChatGPT.
În statul american Massachusetts, senatorul democrat Barry Finegold a apelat la ChatGPT pentru a elabora un proiect de lege care vizează reglementarea modelelor de inteligență artificială, inclusiv ChatGPT. Depus la începutul acestui an, proiectul nu a fost încă votat.
Finegold a afirmat miercuri că ChatGPT poate fi ajutor într-unele dintre cele mai plictisitoare etape ale procesului de legiferare, precum căutarea și citarea corectă și rapidă a legilor aflate deja în vigoare.
Cu toate acestea, este important ca toată lumea să știe că ChatGPT sau un instrument similar a fost utilizat în acest proces, a adăugat politicianul american.
”Vrem ca lucrările generate de ChatGPT să fie etichetate (special)”, a spus el, adăugând că folosirea inteligenței artificiale pentru a ajuta la elaborarea de noi legi este inevitabilă.
”Sunt de acord ca oamenii să folosească ChatGPT pentru a redacta proiecte de lege, atâta timp cât acestea sunt clare”, a mai spus senatorul democrat, conform sursei citate.
În cazul proiectului votat în Porto Alegre nu a existat o astfel de transparență. Hamilton Sossmeier a afirmat că Rosário nu și-a înștiințat colegii din consiliu că propunerea a fost scrisă de ChatGPT.
Rosario a afirmat că a păstrat secret acest lucru deoarece obiectivul său nu a fost doar de a rezolva o problemă locală, ci și de a genera o dezbatere. El a spus că a introdus în ChatGPT o solicitare de 49 de cuvinte, iar acesta i-a returnat în câteva secunde proiectul complet de propunere, inclusiv justificările.
"Sunt convins că... omenirea va cunoaște o nouă revoluție tehnologică. Toate instrumentele pe care civilizația le-a dezvoltat pot fi folosite atât pentru rău, cât și pentru bine. De aceea, trebuie să arătăm cum pot fi folosite pentru bine”, a afirmat el.
Deși inițial a criticat abordarea, președintele Consiliului din Porto Alegre și-a schimbat punctul de vedere.
”M-am răzgândit. Am început să citesc în profunzime și am observat că, din păcate sau din fericire, aceasta va fi o tendință", a spus Sossmeier.