Președintele Klaus Iohannis și ministrul Educației, Ligia Deca, au fost prezenți la deschiderea anului școlar la „Colegiul Național Mihai Viteazul” din Capitală. Șeful statului a lăudat proiectul ”România educată”. Acesta a fost ultima festivitate de deschidere de an școlar la care participă în calitate de președinte.
„Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice și restul personalului din învățământ unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului România educată, transpus în legile educației din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu școlar și universitar care să nu fie propus, să nu fie doar propii de dezvoltării educaționale și și un spațiu în care toți cei implicați se simtă protejați și respectați”, a declarat Klaus Iohannis.
Președintele Klaus Iohannis a participat la deschiderea anului școlar în cadrul unui liceu de elită, deși în unele zone ale țării, situația nu este una tocmai bună, cauzată de lipsa de resurselor și a infrastructurii deficitare.
„România Educată” în cifre
Iohannis a subliniat că unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului "România Educată", transpus în legile educaţiei din 2023, a fost crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi.
Cu toate acestea, reforma educației inițiată de președintele Klaus Iohannis prin proiectul „România Educată” rămâne doar un alt proiect care nu a fost dus la bun sfârșit de guvernanți. Deși intenția proiectului a fost de a moderniza și transforma sistemul educațional românesc, realitatea din teren dezvăluie un peisaj educațional complicat și marcat de probleme structurale profunde.
O statistică alarmantă evidențiază discrepanța dintre așteptări și realitate: din cei peste 206.000 de elevi care au început clasa I în 2011, doar 87.266 au reușit să promoveze examenul de Bacalaureat în 2023, ceea ce înseamnă că doar 42% dintre acești elevi au trecut cu succes de acest prag educațional.
Ministrul Educaţiei: Şcoala aparţine comunităţii
Şcoala aparţine comunităţii, a declarat, luni, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, la ceremonia de deschidere a anului şcolar şi a făcut apel la "toleranţă zero" faţă de violenţa în şcoli.
Ea a participat la ceremonia care a marcat acest moment la Colegiul "Mihai Viteazul" din Capitală, alături de preşedintele Klaus Iohannis.
Ministrul a spus că instituţia de învăţământ este "un loc al empatiei".
"Colegiul 'Mihai Viteazul' din România este şcoala în care s-au deschis primele clase de copii din Ucraina fugiţi din calea războiului. Vă mulţumesc", a afirmat Deca.
Ministrul a subliniat că şcoala aparţine comunităţii.
"Convingerea mea este că victoriile nu pot fi doar individuale şi pentru o schimbare profundă şi de durată dialogul este cheia", a spus Ligia Deca şi a îndemnat la "toleranţă zero" faţă orice formă de agresiune.
Ministrul a susţinut că învăţarea începe cu gândirea critică, liberă.
"Am luptat pentru ca în fiecare clasă din fiecare şcoală din România copiii să primească bursă pentru a fi stimulaţi să îşi dorească să fie mai buni în fiecare zi. Sprijinim progresul, însă în aceeaşi măsură sprijinim performanţa, prin bursele de excelenţă olimpică pe care le acordăm. Ne dorim ca şcoala să fie un loc potrivit pentru educaţie de calitate şi avem investiţii în şcoli aşa cum nu am avut niciodată în ultimele trei decenii", a afirmat Ligia Deca.