Update: Germania s-ar fi opus cererii depuse de Turcia la Comisia Europeană, prin care solicita ca celebrul döner kebab să primească o recunoaștere europeană similară cu pizza napoletană și jamon serrano au confirmat, pentru Euronews.com, surse din rândul oficialilor care analizează documentele.
În aprilie, Turcia a depus o cerere de înregistrare a denumirii döner în Europa, astfel încât aceasta să poată fi utilizată numai de producătorii care respectă metoda de producție și specificațiile produsului înregistrat.
Sursele Euronews au precizat că, în cadrul dezbaterilor, Germania, prin reprezentanții săi, a susținut că mai multe asociații de producători pot avea de suferit odată cu restricționarea folosirii denumirii.
În următoarea etapă a procedurii, Comisia care dezbate cazul va cântări argumentele opoziției și apoi va facilita discuțiile dintre tabere. Cel mai probabil, nemții și turcii vor avea un termen de 6 luni pentru un acord.
Chiar și în absența acestui acord, decizia finală privind înregistrarea va aparține Comisiei, potrivit unui purtător de cuvânt.
Cu toate acestea, scopul cererii Turciei este de a înregistra denumirea döner în Europa, asigurându-se că utilizarea acesteia este limitată la producătorii care aderă la metodele și specificațiile înregistrate
Știrea inițială: Turcia a depus o solicitare în așa fel încât kebabul, considerat a fi cel mai cunoscut preparat din bucătăria turcească, să beneficieze de aceeași protecție la nivel european, precum pizza napoletană și jambonul spaniol (jamon serrano), relatează Euronews.com.
Döner kebab a devenit cel mai popular preparat servit pe stradă în Germania. Termenul ”döner” provine de la verbul "dönmek" care în turcește înseamnă ”a întoarce”, în timp ce kebab are în arabă semnificația de tipuri de carne preparete la fața locului. Cei mai mulți dintre europeni îl știu pur și simplu ca döner kebab.
Turcia vrea să înregistreze denumirea ”döner” în Europa, astfel încât aceasta să poată fi folosită doar de producătorii care respectă metoda de preparare și specificul produsului înregistrat.
Dacă autoritățile turce vor avea câștig de cauză, doar bucățile mari de carne de vită și de miel ”tăiate orizontal în cotlete cu o grosime de 3-5 mm" ar putea fi considerate drept yaprak (sau feliat) döner, în timp ce cotletele de pui pot avea o grosime de 1-2 cm în varianta de pasăre.
Industria producătorilor de döner este estimată la aproape 3,5 miliarde de euro în Europa, se arată în textul propunerii, susținută de Asociația producătorilor turci de döner din Europa (ATDID), care reprezintă sectorul în Europa din 1996.
Chiar dacă sunt asociate ocazional cu sistemul de calitate al UE privind denumirile de origine protejate (DOP), specialitățile tradiționale nu sunt incluse în cadrul indicațiilor geografice (IG), care oferă cel mai mare nivel de protecție intelectuală pentru produsele alimentare în Europa.
Această protecție mai puternică se acordă produselor alimentare care au o legătură cu o arie geografică, ceea ce nu este cazul tehnicii tradiționale de preparare a dönerului. Este, de asemenea, motivul pentru care șunca de Parma (Prosciutto di Parma) a primit o indicație geografică, în timp ce jamonul serrano beneficiază de un statut protejat.
Cu toate acestea, eticheta de specialitate alimentară a generat controverse, cum ar fi atunci când folosirea termenului tradițional ”prošek” pentru un vin dulce de desert produs în Croația a fost contestată de italieni, deoarece ar putea intra în conflict cu denumirea de origine protejata (DOP) italiană de Prosecco.
În cazul dönerului, ar putea exista plângeri din partea unui stat vecin de peste Marea Egee.
"Se susține că Grecia a fost prima țară din Europa în care a fost introdus «Döner» în timpul unui schimb de persoane între Turcia și Grecia în 1922. În Grecia, acesta a fost numit «gyro»", se arată în cererea depusă de Turcia.
O etapă de consultare este acum demarată, iar aceasta va dura trei luni, timp în care țările pot contesta înregistrarea și ridica probleme de proprietate intelectuală.