Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jerusalem Post: Iranul a decis să atace Israelul. Avertismentul lansat de ministrul israelian de Externe

Ministrul israelian de Externe, Israel Katz, a declarat că Iranul a decis să lanseze un atac asupra Israelului, relatează Jerusalem Post.

Această declarație vine în contextul unor intense eforturi diplomatice menite să evite o escaladare militară care ar putea duce la un război direct între Iran și Israel.

Informația privind intențiile Iranului a fost transmisă Israelului de către ministrul de Externe al Ungariei, Péter Szijjártó, care l-a contactat direct pe Katz pentru a-i comunica mesajul primit de la ministrul iranian de Externe în exercițiu, Ali Bagheri.

"Iranul ne-a informat că intenționează să atace Israelul", a declarat Katz, adăugând că "lumea ar trebui să ceară Iranului un preț pentru orice acțiune agresivă pe care o întreprinde".

În alegerea viitorului său lider, Hamas va căuta un candidat care să poată păstra legăturile profunde cu Teheranul într-un moment în care sprijinul iranian va fi mai important ca niciodată pentru a ajuta gruparea palestiniană să-și revină după războiul din Gaza, spun analiștii.

Grupul militant islamist sunnit are mai mulți potențiali înlocuitori pentru Ismail Haniyeh, care a fost asasinat la Teheran săptămâna trecută. Printre aceștia se numără fostul lider, Khaled Meshaal, care a condus Hamas timp de 13 ani din afara teritoriilor palestiniene, până când i-a predat ștafeta lui Haniyeh în 2017.

Un aliat de rang înalt al președintelui Vladimir Putin a sosit luni la Teheran pentru a discuta cu liderii iranieni, inclusiv cu președintele și cu înalți oficiali din domeniul securității, în timp ce Republica Islamică își evaluează răspunsul la uciderea unui lider Hamas.

Rusia a condamnat uciderea lui Ismail Haniyeh, liderul grupării islamiste palestiniene Hamas, în Iran săptămâna trecută și a făcut apel la toate părțile să se abțină de la măsuri care ar putea transforma Orientul Mijlociu într-un război regional mai amplu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE