Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Când ar putea riposta Iranul în Israel după asasinarea lui Ismail Haniyeh. ”E vorba despre orgoliu”

Iranul este obligat să răspundă la asasinarea pe teritoriul său a unui important lider palestinian, spun experții în problemele Orientului Mijlociu. Teheranul se simte umilit de această acțiune care însă nu a fost până acum revendicată, dar acuză încontinuu Israelul. Așa că nimeni nu crede că Iranul nu va răspunde, dar toată lumea se întreabă când și în ce mod va veni riposta.

Jurnalistul Euronews Cătălin Lența a explicat că asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupării Hamas, reprezintă ”o palmă dată peste obrazul serviciilor de securitate din Iran” deoarece ”un oaspete e ceva sfânt în lumea musulmană”.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Să ne gândim ce s-a întâmplat în aprilie când a fost un schimb de «amabilități armate» între Israel și Iran. Toată lumea se aștepta la o reacție extrem de rapidă a Teheranului. Așa ne așteptăm eventual și acum. E greu de crezut că Iranul nu are niște drone și rachete pregătite (...)

A trecut aproape o săptămână de la asasinarea lui Ismail Haniyeh, o palmă dată peste obrazul serviciilor de securitate din Iran și peste obrazul Teheranului în general pentru că un oaspete e ceva sfânt în lumea musulmană.”

Moartea lui Haniyeh a coincis cu învestirea noului președinte al Iranului, ceremonie la care au participat mai mulți lideri marcanți de la Teheran.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Interesant era cum le-au asigurat ei securitate ei, inclusiv liderilor iranieni, din moment ce a putut să fie omorât. Acum, nu e foarte clar. Unii spun că a fost o bombă plasată cu două luni înainte la casa de oaspeți. Acum, Gărzile iraniene au spus că era vorba despre un proiectil cu șapte kilograme de explozibil lansat din apropiere. Probabil nu știu nici ei. A murit un oaspete de seamă în curtea lor. Trebuia să răspundă”.

În această aparentă perioadă de acalmie, s-ar fi inițiat negocieri pentru evitarea declanșării unui conflict regional în Orientul Mijlociu.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”A fost suficient un interval destul de mare în așa fel încât să aducă încă un portavion din Pacific în Golful Persic, o zonă importantă pentru Iran și o zonă în imediata apropiere a potențialului conflict.

Statele din jur au avut timp să se pregătească pentru că o eventuală ripostă iraniană cu dronă sau cu rachete trece peste Iordania, iar data trecută ne amintim, în aprilie, Iordania a contribuit la doborârea unei părți importante din atacul cu drone lansat asupra Israelului.

Marea Britanie, Franța, țări care sprijină Israelul și care l-au ajutat și pe 13 aprilie, au avut timp să-și întărească prezența în zonă. Sunt mai multe avioane americane, ale Franței și ale Marii Britanii în zonă, deci e greu de crezut”

Iranul nu-și dorește o amplificare a conflictului

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Iranul nu-și dorește o amplificare a conflictului. Sigur, e bine să fii lider regional, dar Iranul are și alte interese, nu neapărat izbucnirea unui conflict generalizat. Iranul poate acționa prin așa numiții proxy, prin Hezbollah care e în Liban, prin Hamas care este în teritoriul palestinian, în Gaza, prin rebelii Houti sau prin mișcarea de rezistență din Irak”.

De asemenea, experții occidentali nu exclud posibilitatea de a fi puse la cale atentate în Europa.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Să nu uităm în această perioadă se desfășoară Jocurile Olimpice. Măsurile de securitate sunt drastice în capitala Franței. Nimeni nu garantează 100% că nu se poate întâmpla ceva.

De aceea, toată lumea e cu ochii spre Iran, spre reacția sa. Sunt convins că Iranul a fost încurajat să nu riposteze nervos. Sigur că va exista o ripostă. E vorba despre orgoliu, de mândrie, de poziționarea unei țări în fața lumii întregi.”

Reacție coordonată a grupărilor susținute de Iran împotriva Israelului

Chiar dacă nu se va ajunge probabil nici de această dată la război, mai ales că nici liderul Hezbollah nu a fost foarte ferm, nu este exclusă posibilitatea ca grupările sprijinite de Iran să lanseze atacuri în același timp împotriva Israelului.

Cătălin Lența, jurnalist Euronews România: ”Gruparea Hamas care e în Fâșia Gaza și care la începutul războiului lansa sute, mii de rachete. De o vreme încoace vedem că lansările de rachete sunt aproape inexistente, deci e posibil ca acțiunile militare ale Israelului să fi tăiat posibilitatea de aprovizionare și de construire de noi rachete.

Hamas ce poate să facă e să sară din nou gardul așa cum s-a întâmplat pe 7 octombrie.

Rebeliii houti sunt sub o presiune continuă. Mai e Hezbollah, în apropiere granița de nord a Israelului, foarte bine înarmat și organizat, susținut puternic de Iran. Există și această posibilitate - a unei reacții în același timp coordonată.

Hezbollah lansează niște rachete de la 10 kilometri, de peste graniță. Rebelii houti dau de la câteva sute, o mie de kilometri, din sudul Mării Roșii. Deci e greu de crezut că o astfel de acțiune, ținând cont de capacitățile defensive ale Israelului ar avea foarte multe șanse de reușită.

E adevărat. Ar putea zăpăci apărarea antiaeriană a Israelului - foarte multe obiecte zburătoare din foarte multe părți, în același timp.

Cred că israelenii, așa cum spune Netanyahu, sunt pregătiți pentru acest scenariu”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE