Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UE lansează propria constelație de sateliți pentru Internet. Cum va concura proiectul Iris 2 cu Starlink a lui Elon Musk

Uniunea Europeană a lansat luni, în mod oficial, proiectul Iris2, constelația sa de sateliți de comunicații securizate. Prin semnarea unei concesiuni pe 12 ani cu consorțiul SpaceRISE, blocul comunitar își propune să concureze cu Elon Musk în cursa pentru furnizarea de Internet din spațiu, relatează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Iris2 este unul dintre principalele proiecte ale UE din domeniul spațial, după programele Galileo (geolocalizare prin satelit) şi Copernicus (monitorizarea climei). Acesta prevede instalarea unei reţele de 290 de sateliţi multi-orbitali ce vor fi lansaţi până în 2030 pentru a furniza servicii de Internet.

Cum va fi folosită rețeaua de sateliți Iris2 a UE

Constelaţia europeană de sateliţi ar permite comunicaţii securizate în domenii precum apărarea, reţeaua diplomatică europeană, gestionarea crizelor şi monitorizarea, precum şi un acces comercial la Internet, în condițiile în care cursa pentru Internetul spaţial este în plină desfăşurare.

UE vrea astfel să se poziționeze pe piață pentru a concura cu SpaceX, compania americană deținută de Elon Musk. Acesta a preluat conducerea în acest domeniu prin rețeaua Starlink ce a devenit unul dintre principalii furnizori globali de Internet prin satelit.

Piața Internetului spațial a devenit extrem de concurențială, iar acest tip de conexiune este folosit în principal pentru a devervi regiunile în care nu există fibră optică.

La începutul anului 2024, rețeaua Starlink cuprinde peste 6.000 de sateliți care deserveau 2,6 milioane de clienți. Administratorii acesteia susțin că principalul obiectivu este de a plasa în spaţiu un număr total de aproape 30.000 de sateliţi.

Cât costă proiectul Iris2

Uniunea Europeană a decis să atribuie gestionarea Iris2 consorţiului SpaceRISE, condus de compania franceză Eutelsat, cea spaniolă Hispasat şi cea luxemburgheză SES, pentru o concesiune pe 12 ani în cadrul unui parteneriat public-privat.

Printre ceilalţi parteneri figurează companiile Thales, OHB, Airbus Defence and Space, Telespazio, Deutsche Telekom, Orange şi Hisdesat.

Bugetul Iris2 este estimat la 10,6 miliarde de euro pe 12 ani: 6 miliarde de euro provin de la UE, 4,1 miliarde de euro reprezintă investiţii private şi 0,55 miliarde de euro provin de la Agenţia Spaţială Europeană (ESA).

Ce alte state ar putea fi cooptate în proiectul Iris2

Centrele de control ale constelaţiei Iris2 vor fi organizate în trei ţări europene: în Luxemburg, la Toulouse, în sud-vestul Franţei, şi la Fucino, în centrul Italiei.

„Această constelaţie cu tehnologie de vârf va proteja infrastructurile noastre critice, va conecta zonele noastre cele mai izolate şi va creşte autonomia strategică a Europei", a declarat Henna Virkkunen, vicepreşedinta Comisiei Europene responsabilă cu suveranitatea tehnologică.

Cât despre perspectivele comerciale ale constelaţiei Iris2, UE a evocat discuţii în acest sens cu Regatul Unit, Norvegia, Australia, ţări asiatice, cum ar fi Japonia şi Coreea de Sud, precum şi cu mai multe ţări africane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE