Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul, sancționat pentru sprijinirea Rusiei. UE impune sancțiuni pentru trimiterea de rachete balistice și drone

Uniunea Europeană anunţă sancţiuni împotriva Iranului pentru că a livrat Rusiei rachete balistice și drone, folosite de Moscova în războiul din Ucraina.

Este vorba de mai mulți oficiali și câteva companii, inclusiv unele aeriene, care au transportat armele în Rusia.

Sancţiunile constau în îngheţarea activelor care se află în Uniunea Europeană şi interdicţia de a se deplasa pe teritoriul comunitar.

Consiliul a luat o decizie privind sancțiunile împotriva Iranului. Motivul este că Iranul sprijină teroarea Rusiei cu drone și rachete împotriva civililor nevinovați din Ucraina.

Uciderea zilnică și moartea oamenilor nevinovați pe care le vedem nu ar fi posibile fără proviziile și liniile de aprovizionare ale Iranului. Și, prin urmare, aceste sancțiuni împotriva Iranului trimit un mesaj foarte clar.

Contribuțiile la teroare și la războiul ilegal de agresiune al Rusiei au consecințe grave.

Reacția Israelului

Israelul a salutat luni anunţul privind sancţiunile impuse de UE şi Marea Britanie împotriva Iranului pentru transferul de rachete şi drone în Rusia, afirmând că aceste sancţiuni arată că lumea se opune „acţiunilor periculoase” ale Teheranului, relatează AFP, relatează Agerpres.

„Aceste sancţiuni transmit un mesaj clar demonstrând că comunitatea internaţională nu va tolera acţiunile periculoase ale Iranului, sprijinul său pentru terorism şi destabilizarea regiunii”, a scris ministrul de externe Israel Katz într-un comunicat publicat pe platforma X.

SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania au adoptat deja sancţiuni similare contra Teheranului la jumătatea lunii septembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE