Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul a interzis pagerele şi staţiile radio la bordul avioanelor sale

Autoritatea aviației civile din Iran a impus o interdicție asupra utilizării pagerelor și walkie-talkie-urilor de către pasageri în timpul zborurilor, conform unui anunț făcut sâmbătă de agenția de presă Isna.

Această măsură vine ca răspuns la o serie de explozii recente ale unor astfel de dispozitive în Liban, la mijlocul lunii septembrie, explozii care au fost atribuite Israelului, potrivit agenției AFP.

"Toate echipamentele de comunicare, cu excepția telefoanelor mobile, sunt interzise la bordul aeronavelor și în cadrul transportului cargo", a declarat purtătorul de cuvânt al aviației civile iraniene, Jafar Yazerlo, citat de Isna.

Pe 17 septembrie, mai multe pagere folosite de membrii Hezbollah, mișcarea islamistă libaneză susținută de Iran, au explodat simultan în Liban, provocând moartea a zeci de oameni și rănirea a mii de persoane.

Dispozitivele precum pagerele și walkie-talkie-urile permit recepționarea mesajelor și a alertelor sonore pe frecvențe radio independente, evitând rețelele de telefonie mobilă și reducând riscul de interceptare.

Decizia Iranului vine după ce și Emirates, cel mai mare operator aerian din Orientul Mijlociu, a interzis utilizarea unor astfel de dispozitive la începutul lunii octombrie.

În paralel, la 1 octombrie, Iranul a lansat un atac cu aproximativ 200 de rachete asupra Israelului, acțiune la care Israelul a promis să răspundă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE