Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Criza din Orientul Mijlociu scumpește petrolul. SUA discută cu Israel un posibil atac asupra instalațiilor petroliere ale Iranului

Prețul petrolului a crescut brusc pe piața americană, după ce liderul de la Casa Albă, Joe Biden, a declarat că SUA discută cu Israel despre posibile atacuri asupra infrastructuri petroliere din Iran.

După această declarație, țițeiul s-a scumpit cu 5 la sută, până la aproape 77 de dolari pentru un baril. Iran este în prezent al șaptelea cel mai mare producător de petrol din lume.

Escaladarea conflictului din Orientul Mijlociu și intervenția terestră a armatei Israelului în Liban pun presiune pe piața petrolului.

În prezent, Tel Aviv pregătește un răspuns militar împotriva Iranului, care, acum câteva zile, a atacat cu rachete balistice Israelul.

Prețul petrolului a crescut cu 10%

Printre posibilele ținte luate în calcul, pe lângă bazele militare și depozitele de armament, ar putea fi și instalațiile petroliere. De la începutul conflictului din Liban, prețurile petrolului au crescut cu 10 la sută.

Experții bursieri avertizează că, în eventualitatea unui conflict direct dintre Israel și Iran, prețul unui baril ar putea ajunge și până la 200 de dolari. Acest lucru va provoca scumpirea în lanț a energiei și produselor de larg consum, iar economia mondială se va confrunta cu un nou val inflaționist.

Presiuni exercită și atacurile rebelilor houthi din Yemen, care lovesc tancurile petroliere ce traversează Marea Roșie, o importantă rută de transport naval.

Îngrijorări provoacă și un posibil atac al Israelului asupra instalațiilor nucleare ale Iranului. Uniunea Europeană a făcut apel ca Israelul să nu vizeze infrastructura nucleară.

”Primul mesaj pe care doresc să îl transmit astăzi este apelul ferm al Uniunii Europene ca instalațiile nucleare să nu fie atacate. Uniunea Europeană a avut întotdeauna o poziție fermă cu privire la atacul asupra oricăror instalații nucleare din lume. Aceste atacuri sunt extrem de periculoase și au un potențial serios de a provoca consecințe de o amploare incalculabilă.”, a declarat Josef Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe.

După atacul cu aproape 200 de rachete balistice, prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că Iranul a făcut o greșeală gravă și că răspunsul va fi unul dur.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE