Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Liderul suprem al Iranului, apariție rară în public, la Teheran: Vom lovi din nou Israelul dacă e necesar

Iranul este gata să lanseze un nou val de rachete asupra Israelului, a amenințat ayatollahul Ali Khamenei, vineri, într-o apariție rară, la ceremoniile de comemorare a fostului lider Hezbollah, Hassan Nasrallah, de la Teheran. Pe de altă parte, forțele de apărare israeliene au anunțat că l-au ucis pe comandantul unității de comunicații a organizației islamiste. Mohammad Rashid Sakafi conducea unitatea de 24 de ani. Armata israeliană continuă bombardamentele la Beirut.

Liderul suprem al Iranului, noi amenințări

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a declarat, vineri, într-un discurs rar, că Iranul va lovi în continuare Israelul dacă va fi necesar, după ce a lansat, marți, cel mai mare atac asupra adversarului său. Loviturile ar putea viza infrastructura energetică a Israelului, potrivit CNN.

Ayatollahul Khamenei a condus pentru prima oară, în aproape cinci ani, slujba religioasă, precedată de ceremonia de comemorare a șefului Hezbollah, Hassan Nasrallah. Ultima oară a făcut acest lucru la comemorarea comandantului Gărzilor Revoluționare ale Iranului, ucis de Statele Unite.

Mii de musulmani s-au adunat la moscheea Mosalla, principalul loc de rugăciune din Teheran. Într-un discurs de 40 de minute, liderul suprem al Iranului a susținut că atacul cu rachete lansat asupra Israelului este „pedeapsa minimă”. În același timp, el a spus că atacurile teroriste ale Hamas de la 7 octombrie 2023 au fost o acțiune legitimă a palestinienilor.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului: Oamenii noștri rezistenți din Liban și Palestina, luptători curajoși, oameni loiali și răbdători, aceste suferințe și sângele vărsat nu ar trebui să vă zdruncine determinarea, ci să vă facă mai perseverenți.

Între timp, armata israeliană continuă bombardamentele în sudul Libanului și în suburbiile Beirutului. Este vizat vărul fostului lider al Hezbollah și posibil succesor al acestuia, Hashem Safieddine.

Forțele de apărare israeliene au anunțat și lichidarea șefului unității de comunicații a organizației islamiste în bombardamentele din Beirut.

Principala rută de evacuarea a civililor din Liban spre Siria a fost și ea blocată din cauza loviturilor aeriene ale Israelului, care susține că dorește să prevină transferul armelor dinspre Siria spre teritoriile libaneze. A fost bombardat și tunelul subteran de la granița dintre cele două state. Este pentru prima oară când această frontieră este închisă de la începutul războiului. Pe de altă parte, pentru prima oară în ultimele luni au sunat sirenele și în sudul Israelului. Mai multe rachete au fost trase din Liban spre Israel, însă Tel Avivul spune că au fost interceptate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE