Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

IPS Teodosie, pus sub acuzare de DNA pentru cumpărare de influență: 30 de mii de euro pentru un om de afaceri

Arhiepiscopul Tomisului a fost pus sub acuzare de procurorii anticorupție pentru cumpărare de influență. Potrivit DNA, Înalt Prea Sfințitul Teodosie i-ar fi promis unui om de afaceri o sumă de peste 30.000 de euro în baza unei înțelegeri.

Procurorii DNA au dispus continuarea urmăririi penale față de Teodosie Petrescu, arhiepiscopul Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, și față de ”P.I., un consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență”.

”În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitatea menționată mai sus, ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă.

Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, se arată într-un comunicat al DNA.

Reacția Patriarhiei Române în cazul anchetării lui IPS Teodosie de către DNA

”Autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală.

Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”, a transmis purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.

Patriarhia Română le atrage atenția înalților prelați și preoților că obținerea de foloase necuvenite îi poate duce la scoaterea din preoție. Reprezentanții Cancelariei Sfântului Sinod spun că regulile nu sunt noi, dar cazurile în care preoții plătesc pentru a obține posturi trebuie să dispară. La fel și cazurile de corupție din Biserică.

IPS Teodosie, achitat într-un dosar privind fraude cu fonduri europene

În februarie 2020, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus achitarea definitivă a arhiepiscopului Tomisului, Petrescu Teodosie, în dosarul "Nazarcea", în care a fost acuzat de DNA că ar fi obţinut ilegal fonduri europene, potrivit Agerpres.

IPS Teodosie a fost achitat deoarece fapta de care era acuzat nu există, conform deciziei instanței.
În plus, magistraţii au respins şi acţiunea civilă împotriva lui Teodosie.

De asemenea, judecătorii au dispus achitarea celorlalţi inculpaţi din dosar. De altfel, IPS Teodosie şi ceilalţi inculpaţi primiseră o soluţie de achitare şi la instanţa de fond - Curtea de Apel Constanţa.

Acuzațiile procurorilor DNA la adresa lui IPS Teodosie în dosarul privind fraude cu fonduri europene

Procurorii DNA Constanţa au dispus, pe 3 februarie 2017, trimiterea în judecată a lui Petrescu Teodosie, arhiepiscop al Tomisului, cu privire la săvârşirea infracţiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată.

În acelaşi dosar au fost judecaţi Ciprian-Ioan Cojocaru, Bogdan-Petrişor Malaxa, Gheorghe Nadoleanu, Stere Beca şi Ştefan Aurelia, mandatari ai Arhiepiscopiei Tomisului.

Conform rechizitoriului întocmit de procurorii DNA, în perioada 2010 - 2016, Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Arhiepiscopiei Tomisului, împreună cu ceilalţi inculpaţi, a folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) în scopul de a primi fonduri europene.

În documentele prezentate la APIA, inculpaţii au declarat, în mod nereal, că folosesc anumite suprafeţe agricole (peste 300 ha), situate în zona denumită "Ferma 3" - Nazarcea (localitatea Lumina, jud. Constanţa), având categoriile de folosinţă "vii pe rod cu struguri pentru vin"/"vii pe rod cu struguri nobili pentru vin", în condiţiile în care, începând cu anul 2010, pe respectivele suprafeţe agricole nu mai existau astfel de culturi.

De asemenea, un alt aspect fals prezentat în declaraţiile depuse a fost acela că s-au respectat normele privind bunele condiţii agricole şi de mediu (GAEC), printre care şi evitarea instalării vegetaţiei nedorite, în condiţiile în care respectivele parcele erau abandonate şi invadate cu astfel de vegetaţie pe toată durata formulării cererii şi obţinerii fondurilor.

Faptele au avut ca rezultat, potrivit DNA, obţinerea pe nedrept de fonduri europene în cadrul schemelor de plată pe suprafaţă unică (SAPS), totalizând 1.392.964 lei, după cum urmează: în anul 2010 - 142.988,37 lei, în 2011 - 184.610,27 lei, în 2012 - 239.732,26 lei, în 2013 - 262.267,07 lei, în 2014 - 281.733,52 lei, în 2015 - 281.633,28 lei. În anul 2016 plăţile nu au fost autorizate, prin urmare, raportat la acel an, fapta a rămas în faza tentativei.

APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma de 1.392.964 lei.

ÎPS Teodosie și controversele

ÎPS Teodosie este cunoscut și pentru declarațiile controversate pe care le-a facut de-a lungul timpului.

La începutul războiului din Ucraina, acesta declara pentru un post radio că Vladimir Putin nu este atât de rău cum îl portretizează lumea. Înalt Prea Sfinția Sa a fost certat și cu regulile din timpul pandemiei. A fost amendat de trei ori pentru că a încălcat interdicția de a participa la evenimente bisericești în timp ce se afla în carantină.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE