Înalt Prea Sfințitul Teodosie a venit cu o nouă declarație controversată în spațiul public. Arhiepiscopul Tomisului susține că donarea de organe nepereche nu este morală.
Acesta a menționat totuși că donarea organelor pereche, precum rinichii, este permisă și recomandată, cu condiția ca donatorul să fie conștient că acest act nu îi va afecta viața biologică.
”Organele nepereche nu este moral să le donăm, dar organele pereche, dacă suntem conştienţi că nu ne afectează viaţa noastră biologică, putem să le dăm.
Cum sunt rinichii, adeseori se fac donaţii de rinichi”, a declarat arhiepiscopul Tomisului în emisiunea la care participă în mod regulat la un post de radio.
Ce este donarea de organe
Donarea de organe este un act medical prin care o persoană vie sau decedată oferă unul sau mai multe organe pentru a fi transplantate într-un alt pacient, cu scopul de a-i salva viața sau de a-i îmbunătăți considerabil calitatea vieții.
Transplantul de organe a devenit o procedură comună în medicina modernă și reprezintă adesea singura soluție pentru pacienții cu insuficiență severă de organ.
Donarea de organe este strict reglementată pentru a se asigura că se desfășoară în mod etic și sigur. În majoritatea țărilor, donarea de organe se bazează pe consimțământul explicit al donatorului sau al familiei acestuia. În unele țări, există sisteme de consimțământ prezumat, unde toți cetățenii sunt considerați donatori de organe, cu excepția cazului în care au declarat altfel.
Transplantul de organe poate salva vieți și poate îmbunătăți semnificativ calitatea vieții pentru pacienții care suferă de insuficiență de organ. Cu toate acestea, donarea de organe prezintă și provocări, cum ar fi compatibilitatea între donator și receptor, riscul de respingere a organului transplantat și necesitatea unei imunosupresii pe termen lung.