Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Spania și Italia, în topul statelor europene în privința costurilor rechizitelor școlare. Cât costă un ghiozdan complet echipat în România

O analiză realizată de euronews.com a descoperit că state europene cu salarii relativ mici, precum Italia și Spania, plătesc în mod surprinzător mai mult, în medie, pentru rechizitele elevilor, comparativ cu statele mai bogate.

Italia și Spania au costurile cele mai ridicate pentru rechizite, deși aici salariile sunt mai mici decât în Franța, Germania și Regatul Unit.

Cercetarea a luat în calcul prețurile a 20 de articole școlare esențiale - cum ar fi creioane, pixuri, gume de șters, markere, penare, caiete, agende, blocuri de desen, foarfece etc. - vândute în supermarketuri și magazine școlare.

Cea mai grea povară revine familiilor italiene, care trebuie să economisească aproximativ 10,80%, adică 202,71 euro, din venitul lor lunar pentru a cumpăra doar strictul necesar, cu excepția manualelor.

Cele mai scumpe articole sunt rucsacurile, penarele și agendele.

Cine plătește cel mai mult?

Iată cum s-au clasat primele cinci economii în ceea ce privește achizițiile de rechizite școlare de bază - fără manuale, mese, excursii școlare și echipamente sportive:

  • Italia: 10,80% dintr-un salariu mediu lunar după impozitare (202,71 euro)
  • Spania: 9,24% (190,32 euro)
  • Germania: 7,10% (185,78 euro)
  • Marea Britanie: 5,65% (162,68 lire / 193,49 euro)
  • Franța: 4.84% (140,34 euro)

Dacă creșterea costurilor din Spania este parțial justificată de inflație - a patra cea mai mare din UE în iunie - nu același lucru se poate spune despre Italia, care a avut a doua cea mai mică inflație din UE (0,9%).

Deși prețurile manualelor școlare variază de la o școală la alta, acestea reprezintă o povară economică substanțială: 591,44 euro în medie în Italia și 491,90 euro în Spania, în creștere față de anul trecut.

Cum stau lucrurile în România

Potrivit unui experiment Euronews România, desfășurat în 2023, costurile pentru rechizitele școlare ajungeau la aproape 500 de lei (483 de lei / aproximativ 100 de euro).

În 2023 doar penarul costa aproape 90 de lei, iar un stilou obișnuit ajungea la 40 de lei. Cel mai ieftin ghiozdan costa 139 de lei. Existau însă și variante mai piperate. De pildă, cel mai scump ghiozdan din supermarket costa 349 de lei.

Costurile cresc în Germania și în Regatul Unit, în timp ce Franța stă mai bine

Situația devine din ce în ce mai îngrijorătoare și în Germania, unde prețul articolelor școlare a crescut între 2022 și 2023 cu 5% și chiar 13%, potrivit Oficiului național de statistică.

În Regatul Unit, spre deosebire de alte țări, uniformele sunt obligatorii în toate școlile, aducând un cost suplimentar familiilor de aproximativ 422 de lire sterline (500 de euro),

Franța pare să aibă cea mai bună ofertă dintre cele cinci mari țări europene. Aici, articolele școlare esențiale echivalează cu mai puțin de 5% din salariu lunar mediu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE