Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

„Telefonul mobil în ghiozdan”: Grecia interzice utilizarea telefoanelor mobile în școli. Ce sancțiuni vor primi elevii care încalcă regula

Elevii din școlile din Grecia vor fi obligați să își țină telefoanele mobile în ghiozdan cât timp se află la cursuri în unitățile de învățământ. Măsura va fi aplicată din data de 11 septembrie când începe noul an școlar.

Noile reglementări au fost anunțate oficial după o întâlnire între prim-ministrul Kyriakos Mitsotakis și ministrul educației Kyriakos Pierrakakis.

„Telefoanele mobile nu au ce căuta în școală în timpul zilei școlare”

„Elevii își pot aduce telefoanele mobile la școală, dar trebuie să le păstreze în ghiozdan pe parcursul întregii zile de școală”, a declarat Mitsotakis sâmbătă la Atena, anunțând campania intitulată „Telefonul mobil în ghiozdan”, scrie euronews.com.

„Datele științifice privind modul în care utilizarea telefoanelor mobile în timpul zilei de școală afectează procesul de învățare în sine sunt copleșitoare. De la distragerea atenției, la alte probleme importante, este clar că telefoanele mobile nu au ce căuta în școală în timpul zilei școlare”.

Elevii care își filmează colegii sau profesorii fără permisiune riscă să fie exmatriculați

În conformitate cu noile norme, elevii care nu se conformează vor fi excluși de la școală timp de o zi. În caz de recidivă, profesorii au puterea de a-i exclude pe elevi de la cursuri pentru mai multe zile. Mai mult, oricine își filmează colegii sau profesorii fără permisiune riscă să fie exmatriculat.

„Nu ne așteptăm neapărat la un grad de conformitate de 100% din prima zi, dar ne dorim ca copiii, părinții și educatorii lor să înțeleagă importanța ca elevii să se concentreze în întregime asupra procesului educațional la școală”, a declarat Mitsotakis.

Aceste reglementări vin în completarea a noilor reguli pe care Pierrakakis le-a anunțat în martie, prin care elevii riscă să fie exmatriculați dacă că își filmează colegii de clasă și îi ridiculizează online, în încercarea de a combate hărțuirea informatică.

Este pentru prima dată în Grecia când a fost instituit un sistem amplu de sancțiuni pentru a combate utilizarea telefoanelor mobile în școală.

Anterior, a existat o interdicție generală privind telefoanele mobile în școli, care datează din 2002, dar profesorii au declarat că au considerat-o dificil de aplicat.

Telefoanele mobile au fost interzise în 373 de școli din regiunea belgiană Valonia

Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al sindicatului profesorilor de liceu a declarat la radioul grec că este important să se depună eforturi pentru a convinge elevii să își închidă telefoanele și nu doar să îi amenințe cu pedepse.

Aceste reglementări vin la o săptămână după ce telefoanele mobile au fost interzise în 373 de școli din regiunea belgiană Valonia, în principal francofonă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE