Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Interviu Nicolae Ciucă, la summitul NATO. Care sunt tehnologiile de ultimă generație esențiale pentru Armata Română

Prezent la Washington la summitul aniversar NATO, președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a vorbit într-un interviu acordat jurnalistului Marius Vulpe despre achizițiile de echipamente pe care le-a agreat Ministerul Apărării Naționale. Este vorba despre sistemele Patriot și Himars, sistemele de apărare de coastă, dar și despre avioanele F-35.

Ciucă, prezent la summitul aniversar NATO

Summitul NATO de la Washington, care a marcat 75 de ani de la fondarea Alianței, s-a încheiat joi.

Nicolae Ciucă, Președintele Senatului: „În planurile pe care le avem la Ministerul Apărării Naționale, sunt în proces de finalizare a achiziției patru sisteme și mai sunt planificate încă trei. De asemenea, se finalizează capabilitatea de Himars și sistemele de rachete de apărare de coastă. Sunt echipamente și tehnologii de ultimă generație care sunt esențiale, după cum vedem, și mă bucur că la vremea respectivă am avut viziunea să putem să ne îndreptăm către astfel de proiecte de dotarea Armatei Române, iar în acest moment la nivelul Ministerului Apărării Naționale știți că au fost chiar informații de presă legate de demersurile pentru achiziția de avioane F-35.

Este vorba de avioane de generația a cincea, dar pentru aceasta România nu putea să asigure trecerea profesională, pregătirea piloților și a tehnicienilor doar pe 17 avioane. A fost achiziționat, este un proces de sosire în țară un nou lot de avioane F-16 din Norvegia, care vor veni și cum vor completa capabilitatea avioanelor de generația a patra, asigurându-se astfel ecartul de timp necesar pentru ca până la sosirea avioanelor F-35 să putem să facem trecerea”, a precizat acesta în interviul pentru Euronews.

Ministrul Apărării: NATO sprijină financiar culoarul terestru care va traversa România, Bulgaria și Grecia

NATO va sprijini financiar crearea coridorului terestru care va traversa România, Bulgaria și Grecia, a anunțat ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, care a fost și el prezent la summitul de la Washington. Scrisoarea de intenție a fost deja semnată de reprezentanții celor trei țări, iar inițiativa a fost aprobată de Alianța Atlantică.

Angel Tîlvăr, ministrul Apărării: „Această decizie urmează să fie susținută de alte decizii care țin de asigurarea inclusiv a resurselor necesare implementării acestui lucru, dar este foarte bine că am obținut aprobarea pentru acest coridor, pentru că el va fi un coridor de relevanță NATO”.

Presa din Grecia scrie că un astfel de coridor militar și comercial va scădea importanța Strâmtorii Bosfor și va diminua rolul Turciei.

Nicolae Ciucă: „Este vorba preponderent despre un traseu pentru aprovizionarea cu combustibil, echipe. Deci toate aceste chestiuni sunt cuprinse în acest proiect”, a adăugat și președintele Senatului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE