Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Discret, NATO se pregătește de confruntarea cu Putin: „În cercurile Alianței se pronunță cuvântul război, deja lucrurile sunt grave”

Dincolo de declarații oficiale, summitul NATO de la Washington scoate în evidență o stare de îngrijorare generală în privința Rusiei - ce putem face dacă Vladimir Putin decide să atace o țară din alianță. Fără a dori să provoace temeri și panică, liderii militari caută soluții de urgență, pentru că NATO are destule probleme.

Discuțiile din spatele cortinei oficiale NATO: „Când în cercurile Alianței se pronunță cuvântul război, deja lucrurile sunt destul de grave”

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: „Dacă ar fi să fiu cârcotaș, aș spune că NATO își caută dușmani. După ce acum doi ani la Madrid a declarat Rusia neprieten, adică cea mai mare problemă pe care o are NATO, acum a venit rândul Chinei. Mai nou, tocmai au găsit niște nave militare și elicoptere chinezești lângă Alaska, lângă o insulă din Alaska, absolut întâmplător - cred că voiau să vadă ce au cumpărat americanii de la țarul Rusiei...”.

„Dar să ne întoarcem la discuțiile din spatele cortinei oficiale de la NATO, pentru că avem această declarație de îngrijorare, de susținere a Ucrainei, de alocare de bani, de creare de comandament militar în Germania, de trimitere a unei delegații permanente la Kiev, ei bine, există discuții neoficiale one to one sau între grupuri în care s-a vorbit fără ca cineva să ocolească cuvântul război în Europa. Sigur, nu vrem să producem niciun fel de teamă, nu vrem să speriem pe nimeni, dar când în cercurile NATO se pronunță cuvântul war/război, deja lucrurile sunt destul de grave”, a precizat jurnalistul Euronews.

Ar mai fi ceva, a precizat Cătălin Lența, NATO are o problemă: nu are suficienți oameni.

„Tehnică avem, slavă Domnului, chiar dacă nu e toată pe Flancul Estic cum ne-am aștepta sau măcar în mare număr, dar nu avem oameni. La un milion și jumătate de soldați ai lui Putin, mobilizabili sau existenți la ora actuală, NATO răspunde cu vreo 300.000. Acum, depinde și de tactica folosită în război, și de armament, și de unde se duce războiul. Nu întotdeauna numărul este o dovadă în sine că unul e mai bun decât altul, dar e o problemă și ne îngrijorează acest lucru. Am văzut în ultima vreme o continuă întărire a Flancului Estic. Dar să lăsăm declarațiile deoparte... Polonia își construiește un gard efectiv, Țările Baltice își întăresc apărarea, Finlanda ar vrea să construiască, dacă se poate, tranșee, prin care să nu treacă absolut nimic, noi suntem cu radarele pornite și cu ochii mereu pe resturile de drone...”.

„Există o teamă că după ce se va opri temporar în Ucraina, pentru că Putin a înhățat 20% din teritoriul Ucrainei, la un moment dat ar putea să-și ofere o pauză așa cum a făcut cu Crimeea. Să ne amintim, 2014 - Crimeea, 2022 - restul Ucrainei din est, cât a apucat. La un moment dat, există această teamă că Vladimir Putin, în exaltarea lui imperială, ar putea să își închipuie că, eventual, Țările Baltice - Polonia sau România - ar fi de încercat, de testat, iar aliații se gândesc la ora actuală cum să prevină o astfel de mișcare a lui Putin, pentru că după aceea e mai greu să îl scoți pe Putin de unde a intrat. E o idee care s-a discutat în aceste zile la NATO. E adevărat, dacă Putin ar ataca o țară din NATO, restul ar sări imediat în apărare, că așa e Articolul 5, dar conflictul ar deveni unul înghețat. Păi, nimeni nu are nevoie de așa ceva. Avem un conflict înghețat vechi în Transnistria - și ce, e Rusia în continuare... Avem un conflict - pe de o parte viu, pe de altă parte înghețat - în estul Ucrainei. Viu, la linia frontului. (...) Se bănuiește că Putin vrea să ajungă la limita administrativă a estului Ucrainei, regiunile pe care el le consideră rusești: sunt cele patru pe care le-a anexat în mod ilegal, samavolnic, dar acolo s-ar putea opri o perioadă (...)”, a mai adăugat Lența.

Jurnalistul Cătălin Lența: „NATO se pregătește de confruntarea cu Putin”

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: „Trebuie să fim foarte atenți pentru că Putin nu e un om cu care să poți discuta. Putin nu e un diplomat. Putin e un fost om din serviciile secrete care știe să lucreze pentru interesul suprem al statului pe care îl reprezintă. Cu orice cost, prin orice mijloace. Deci, e greu de crezut că nu trebuie să fim mai atenți decât am fost. De aceea, NATO și UE sunt mai mult decât îngrijorate.

Îmi pare rău, o să-mi stârnesc 100 de analiști militari, de analiști politici în cap, concluzia e că NATO se pregătește de confruntare cu Putin. Asta e o concluzie. De cealaltă parte, mergând în Extremul Orient, e o problemă și cu China, foarte asertivă China, hegemonică, care vrea să pună o zonă de influență cât mai mare la dispoziția sa și să nu uităm ce se întâmplă și în Orientul Mijlociu, că și acela e în proximitatea NATO și a UE, avem Turcia stat NATO foarte mare chiar în Orientul Mijlociu și acolo e un război în desfășurare. Deci, trebuie să fim calmi, dar pregătiți pentru orice eventualitate”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE