Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis, la summitul de la Washington: Negociem pentru un alt sistem Patriot, în schimbul celui donat Ucrainei

Klaus Iohannis a declarat, la summitul NATO din Washington, că România negociază cu SUA și NATO pentru a primi un alt sistem Patriot în locul celui donat Ucrainei.

”Noi facem aceste lucruri: donăm Patriot, ajutăm ucraina, Moldova pentru că putem. Și cred că toată lumea ânțelege această afirmație foarte bine. România s-a transformat dintr-un stat care se ruga de toată lumea să o sprijine într-un stat care poate să exporte securitate.

România a devenit mai sigură, mai puternică și mai implicată în ultimii 10 ani.

Pretenția noastră e ca atunci când donăm sisteme gen Patriot să fim recompensați adecvat. Acest lucru se negociază în aceste zile cu partenerul american, cu NATO. Când se finalizează, lucrurile vor fi făcute publice.

În CSAT am discutat in extenso această chestiune și am dat un mandat MApN. Se negociază și dorința noastră este să primim un alt sistem Patriot la schimb, nu mâine, dar într-un viitor apropiat. Dar cred că vom reuși să obținem și sisteme care vor fi livrate mai repede legate de apărarea spațiului aerian.”, a declarat președintele României.

Iohannis: Rusia, cel mai mare risc pentru securitatea europeană

Acesta a subliniat importanța unității și solidarității NATO în fața amenințărilor hibride ale Rusiei și a cerut o recunoaștere adecvată a contribuțiilor României la securitatea regională și a subliniat necesitatea sprijinului continuu pentru Ucraina și Republica Moldova.

"Rusia rămâne cel mai mare risc pentru securitatea europeană, dar și pentru securitatea euro-atlantică. În fața atacurilor hibride ale Kremlinului, statele NATO trebuie să fie pregătite. Unitatea și solidaritatea reprezintă clar avantajul nostru strategic și s-a văzut în anii de când a început agresiunea Rusiei asupra Ucrainei.

Summitul va marca progrese semnificative pentru descurajare, mai ales pe flancul estic. Pentru noi, e important ca regiunea Mării Negre să fie considerată de importanță strategică.

O abordare mai structurată înseamnă un pachet de măsuri concrete, inclusiv creșterea prezenței aliate. Noi am facilitat un coridor în Marea Neagră pentru tranzitul cerealelor ucrainene și am investit în infrastructură. România e unul dintre cei mai activi susținători ai viabilității economice a Ucrainei." a declarat Iohannis.

Iohannis a pledat și pentru o afirmare clară a perspectivei nord-atlantice pentru Ucraina și sprijinul pentru alți parteneri vulnerabili afectați de război.

"România susține ca perspectiva nord-atlantică pentru Ucraina să fie afirmată. Vom agrea un sprijin sporit pentru alți parteneri vulnerabili afectați de război. Pentru noi, importanța cea mai mare o acordăm Republicii Moldova. În declarația finală, Republica Moldova e reflectată adecvat. Trebuie sprijinită să contracareze atacurile hibride ale Rusiei.", a conchis el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE