Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Chinezii s-au înfuriat după declarațiile de la summitul NATO de la Washington: "Provocări și minciuni"

Summitul NATO, de la Washington, care are loc în această perioadă (9-11 iulie) a fost prilej de stabilire a unor directive de acțiune în viitorul apropiat. Pe lângă faptul că au decis acordarea unui nou ajutor de 40 de miliarde de dolari Ucrainei, șefii statelor membre NATO au acuzat China că facilitează agresiunea Rusiei asupra ucrainenilor.

Chinezii s-au înfuriat după declarațiile de la summitul NATO de la Washington

La scurt timp a venit și reacția furioasă a Chinei, care a catalogat acele declarații drept "retorică beligerantă", "minciuni"și "provocări".

"După cum știm cu toții, China nu este creatorul crizei din Ucraina. Declarația summitului NATO de la Washington este plină de mentalitatea Războiului Rece și de retorică beligerantă, iar conținutul legat de China este plin de provocări, minciuni, incitare și calomnii. Poziția centrală a Chinei cu privire la problema Ucrainei este de a promova negocierile de pace și soluționarea politică, care a fost recunoscută pe scară largă și apreciată de comunitatea internațională", a precizat un purtător de cuvânt al misiunii chineze la Uniunea Europeană, citat de Reuters.

Liderii NATO consideră că partea chineză reprezintă "un sprijin decisiv pentru Rusia" în războiul din Ucraina. Însă țările NATO spun că susțin în continuare Ucraina în "drumul său ireversibil către integrarea euroatlantică deplină, inclusiv aderarea la alianță".

Pe chinezi i-a deranjat și "extinderea NATO în regiunea Asia - Pacific." De cealaltă parte, liderii Japoniei, Coreei de Sud, Noii Zeelande și Australiei au spus că e nevoie de legături mai strânse cu alianța de securitate, având în vedere preocupărilor crescânde ale Chinei privind agresiunile în Marea Chinei de Sud.

China a prezentat, în 2023, un așa-zis plan de pace, pentru încheierea războiului. Planul avea 12 puncte, însă nimeni nu a aflat vreun detaliu despre acest plan. Însă nici Rusia, nici Ucraina nu au acceptat acea variantă, care probabil presupunea ca ucrainenii să cedeze Rusiei teritoriile deja ocupate în prezent, iar Vladimir Putin să-și încheie atacurile.

De altfel, exact aceasta a fost și poziția președintelui Rusiei, în urmă cu câteva săptămâni. El nu s=a mai ferit și a spus chiar direct că acestea sunt condițiile pe care le pune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE