Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Joe Biden l-a confundat pe Zelenski cu Putin și pe vicepreședinta SUA, cu Donald Trump

Joe Biden a avut noi momente de confuzie. Aflat sub presiune din cauza temerilor legate de starea sa, liderul de la Casa Albă a făcut două gafe: l-a confundat pe Zelenski cu Putin, iar pe vicepreședinta Kamala Harris, cu Donald Trump. S-a redresat în ambele situații și a insistat că va candida la alegerile prezidențiale. Totul s-a întâmplat la încheierea summitului NATO, când Biden s-a dezlănțuit împotriva Rusiei și a Chinei și a reafirmat sprijinul militar al aliaților pentru Kiev.

Joe Biden l-a confundat pe Zelenski cu Putin și pe vicepreședinta SUA, cu Donald Trump

Deși apar tot mai multe semne de întrebare cu privire la starea sa de sănătate și la capacitatea de a conduce țara dacă ar obține un nou mandat, președintele SUA, în vârstă de 81 de ani, a ținut să precizeze că toate examinările neurologice la care a fost supus au arătat că este „bine”.

„Am avut trei examinări neurologice intense şi ample” efectuate de un neurolog, ultimul a fost „în februarie” şi „spun că sunt în formă bună”. „Sunt bine. Sunt testat în fiecare zi cu privire la capacităţile mele neurologice” ca urmare a „deciziilor pe care le iau în fiecare zi”, a explicat Joe Biden.

De curând, Casa Albă a respins informațiile potrivit cărora Biden ar avea probleme neurologice, purtătoarea sa de cuvânt declarând că nu are Parkinson și nici nu ia medicamente pentru această afecțiune.

Joi, la încheierea summitului NATO de la Washington, Biden a făcut două gafe: prima, când l-a confundat pe Zelenski cu Vladimir Putin.

Joe Biden, președintele SUA: „Rusia nu va câștiga acest război. Ucraina va câștiga. Și vom fi alături de ei la fiecare pas. Și asta spune acordul (cu Ucraina -nr.), clar și răspicat. Iar acum vreau să îi dau cuvântul președintelui Ucrainei, care are tot atât de mult curaj, pe cât are hotărâre. Doamnelor și domnilor, președintele Putin. Președintele Putin... Îl vom învinge pe președintele Putin. Președintele Zelenski... Sunt atât de concentrat să-l învingem pe Putin, încât ar trebui să ne facem griji”.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Sunt mai bun (decât președintele rus Vladimir Putin - n.r.).

Joe Biden: „Sunteți al naibii de bun, cu mult mai bun”.

Iar pe vicepreședinta Kamala Harris, Joe Biden a confundat-o cu Trump.

„Nu l-aș fi ales pe vicepreședintele Trump pentru a fi vicepreședinte dacă nu ar fi fost calificată pentru a fi președintă. Așa că începeți de acolo”, a spus Biden răspunzând unei întrebări din partea Reuters cu privire la încrederea sa în Kamala Harris.

Biden a insista că va candida la alegerile prezidențiale din noiembrie anul acesta.

Joe Biden: „Sunt hotărât să candidez, dar cred că este important să alung temerile, să-i las să mă vadă în acțiune. Am făcut trei teste semnificative și intense examinări neurologice. Cel mai recent, în februarie. Și medicii spun că sunt într-o formă bună. Singurul lucru pe care îl aduce vârsta este să te ajute, să îți ofere un pic de înțelepciune, dacă ești atent”.

În spatele ușilor închise, fostul președinte Barack Obama și fosta lideră a Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, și-au exprimat și ei îngrijorarea, potrivit unor surse citate de presa americană. Totodată, echipa lui Biden ar fi început discret să testeze șansele reale ale lui Harris împotriva lui Trump la alegerile prezidențiale din noiembrie. Sondajele de după dezbaterea electorală catastrofală arată că Harris este unul dintre democrații care ar putea să-l învingă pe republican.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE