Încep lucrările de amenajare în interiorul Cazinoului din Constanța. Aflat în plin proces de restaurare de patru ani, simbolul orașului de la malul mării va funcționa ca un spațiu multicultural, cu zone expoziționale și săli de spectacole.
Pentru serviciile de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din Cazino au fost alocate aproximativ 1,5 milioane de euro. Lucrările ar trebui să fie gata până la vară.
Cazinoul, adus la forma originală
Cazinoul din Constanța va fi redeschis ca centrul expozițional polivalent, iar conform proiectului, lucrările de restaurare vor readuce clădirea simbol de pe faleza Constanța la forma și detaliile originale proiectate de Daniel Renard acum mai bine de 100 de ani.
Spațiul va fi unul cultural, cu expoziții și spectacole. Conceputul artistic din interior va fi realizat în stil art nouveau, la fel ca restul Cazinoului. Inclusiv mobilierul va trebui să respecte elementele artistice de la începutul secolului XX.
Radu Cornescu, arhitect: "Va fi la parter o expoziție permamanetă cu istoria Cazinoului, la subsol expoziție permanentă cu vestigii. Vor fi și alte expoziții."
La parter și subsol au fost turnate deja pardoselile realizate din marmură, tot în stil art nouveau, iar echipe de restauratori refac elementele decorative.
Un punct de atracție vor fi sălile muzeu în care au fost păstrați pereții originali din piatră naturală, dar și singurele grinzi care au trecut testul timpului.
Radu Cornescu, arhitect: "Grinzile lui Anghel Saligny vor fi un element foarte important și vizitat pentru că sunt aceleași ca cele de pe podul de la Cernavodă, nituite, au rezistat mai mult de 100 de ani, nu s-a intervenit la ele, stau foarte bine acolo."
Lucrările la Cazino, pentru care au fost alocate inițial 90 de milioane de lei au început în anul 2020 și ar fi trebuit să dureze doi ani și jumătate. Lucrările au tot fost întârziate, în special din cauza unor probleme întâmpinate de structura de rezistență a clădirii, iar între timp, costurile de execuție s-au triplat. Chiar și neterminat, Cazinoul rămâne punctul principal de atracție pe faleza din Constanța, iar oamenii abia așteaptă momentul redeschiderii.
"Tot am așteptat, dacă s-a început sper să fie și gata. Noi nu suntem constănțeni, venim de la Brașov, dar venim de fiecare dată pe faleză și admirăm Cazinoul", spune o femeie.
"L-am văzut în urmă cu cinci ani, când au început lucrările și fațada era îmbrăcată într-o pânză, iar acum este superb, chiar și în stadiul acesta. Sperăm să îl termine, să ne bucurăm de el și să îl admirăm cu toții", spune un bărbat.
Odată renovat, Cazinoul va fi deschis toată săptămâna, cu program de cel puțin opt ore, iar autoritățile se șteaptă la cel puțin 1.000 de vizitatori pe zi. Așa că cei care vor câștiga licitația pentru conceptul artistic din interiorul Cazinoului sunt obligați să folosească materiale rezistente.
Lucrările au avansat foarte mult, cel puțin la exteriorul clădirii iar noul termen pentru finalizarea proiectului este iulie 2024, adică peste câteva luni. Rămâne de văzut dacă va fi respectat.