Vaccinarea gratuită a băieților care n-au împlinit 18 ani, împotriva virusului HPV, se amână cu încă trei luni, față de termenul promis de Ministerul Sănătății.
Acest virus este transmisibil pe cale sexuală și totodată responsabil pentru apariția mai multor tipuri de cancer, atât în zona genitală cât și cea a gâtului, la femei și bărbați. Medicii specialiști avertizează că numărul românilor vaccinați este extrem de mic.
Tânăr: „Nu m-am vaccinat, dar aș vrea să o fac”.
Câți ani ai?
19 împliniți.
Te-a informat cineva referitor la HPV până acum?
Nu, nu m-a informat nimeni.
**
V-ați vaccinat până acum?
„Nu, dar ne dorim să facem. De ce nu?!”, au răspund două tinere.
Alte persoane, însă, sunt reticente.
Fiica dvs. este vaccinată?
„Nu. Nu sunt de acord în general în privința vaccinurilor. Adică cred mai mult în imunitate naturală decât o intervenție din afară, într-un mijloc extern, ca să zic așa”, spune o mamă.
„Nu, pentru că fac parte din cei care n-au încredere în vaccin”, a mărturisit un alt părinte.
Prof. Dr. Radu Vlădăreanu, prim-vicepreședinte al Societății de Obstetrică și Ginecologie din România: „Ideal este să fim protejați atunci când avem cel mai mare risc de a primi acest virus. Și aceste lucruri se întâmplă indiferent că vrem, că nu vrem, odată cu debutul vieții sexuale e mai frecvent”.
Situația la nivel mondial: Unul din trei băieți cu vârsta de peste 15 ani are infecția cu HPV
Vaccinul împotriva virusului HPV costă în jur de 650 de lei și este nevoie de două sau trei doze, în funcție de vârsta pacientului. În prezent, în România doar fetele minore primesc vaccinul gratuit. În luna iulie, ministrul Sănătății a promis compensarea integrală și în cazul băieților, respectiv parțială pentru femeile care n-au împlinit 45 de ani.
Prof. Dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Sunt încheiate contracte pentru toate vaccinurile, inclusiv HPV, există peste 80 de mii de doze, se găsesc la medicii de familie. O femeie care este la vârsta de 18-45 de ani va avea o compensare parțială pentru vaccinul HPV, adolescenții, fete sau băieți vor avea gratuitate, adică, compensare integrală”.
Medicii de familie spun că abia au început să strângă datele referitor la doritori și estimează că vaccinarea propriu-zisă va începe cel mai devreme în luna decembrie a acestui an.
Sandra Alexiu, medic primar medicină de familie: „Înteleg că vin mai întâi normele pentru vaccinul gripal, după care, pentru vaccinarea HPV. Din decembrie ne așteptăm să putem vaccina persoane care se află la risc, atât pe HPV, inclusiv băieții de până în 18 ani, gratuit”.
Conform datelor Societății Române de Obstetrică și Ginecologie, din 2020 și până acum puțin peste 150.000 de fete s-au vaccinat, iar necesarul ar fi de 800.000. Un număr similar de vaccinări ar trebui făcute și în rândul băieților. Ultimul studiu din domeniu a arătat că la nivel mondial unul din trei băieți cu vârsta de peste 15 ani este purtător de virus HPV.