Ministrul Sănătății a declarat, miercuri, în direct la Euronews România, este nevoie să fie aplicată strategia de vaccinare, aflată în prezent în dezbatere, deoarece țara noastră a ajuns să se compare cu state africane, când vine vorba de numărul de persoane vaccinate. Alexandru Rafila a vorbit inclusiv despre campaniile de dezinformare din timpul pandemiei COVID-19, chiar dacă a evidențiat că ”99% dintre cei care sunt antivacciniști au fost vaccinați în copilărie și par sănătoși”.
La emisiunea ”Vocile care contează” de la Euronews România, dr. Alexandru Rafila a afirmat că este nevoie de o strategie de vaccinare la nivel național în România.
Răspunsul lui Alexandru Rafila pentru un antivaccinist care afirmă că vaccinul anti-COVID este ser experimental
”Toată această poveste legată de serul experimental a apărut odată cu vaccinarea împotriva infecției cu noul coronavirus. Înainte cei care susțineau acest lucru erau mult mai puțini și pentru că s-a folosit o tehnologie nouă și a existat o procedură de autorizare rapidă, atunci mulți dintre concetățenii noștri au considerat că acest vaccin este un soi de ser experimental, iar cei care se vaccinează sunt un fel de cobai.
Ori nu poate să fie vorba despre așa ceva. Eu m-am vaccinat cu trei doze de vaccin împotriva COVID. Vă spun cu siguranță că n-aș fi acceptat această idee de a fi un cobai.
Am avut încredere pentru că chiar dacă au fost relativ rapidă perioada de autorizare, nu au existat elemente care să mă îngrijoreze legat de siguranța acestui vaccin.
Eficacitatea inițială era de bună calitate, ulterior pe măsură ce virusul a suferit modificări, această împiedicare a transmiterii pe care o realizează de cele mai multe ori vaccinurile a scăzut foarte mult și practic vaccinul a prevenit la anumiți pacienți formele mai grave de boală”, a declarat Alexandru Rafila, la Euronews România.
Ministrul Sănătății a amintit că vaccinurile previn bolile infecțioase, ”în marea majoritate a cazurilor transmiterea este împiedicată”.
”Strategia are ca principală preocupare informarea părinților încât ei să ia o decizie în cunoștință de cauză și să își protejeze copiii.
99% dintre cei care sunt antivacciniști au fost vaccinați în copilărie și par sănătoși, nu cred că au vreo problemă de sănătate”, a precizat Alexandru Rafila.
Campania pentru vaccinarea HPV și anti-COVID, momentele în care a scăzut acoperirea vaccinală în România
”Acoperirea vaccinală până în anul 2004-2005 era de 95% în România. E clar că o astfel de acoperire vaccinală care corespundea țelului OMS a dus la dispariția multor boli. Nu am mai avut cazuri de difterie, de poliomelită în România. Ulterior, a început să scadă rapid și hepatita B. Au început să scadă cazurile de rujeolă, rubeolă și oreion. Lucrurile astea nu pot fi negate în niciun fel.
Am avut două momente de inflexiune. Primul a fost legat de o campanie foarte prost organizată pentru vaccinarea HPV în anul 2008 care nu a fost pregătită în niciun fel.
Era vorba tot despre un vaccin nou, abia intrase în utilizare. Au venit tot felul de teorii că este un vaccin experimental, că produce sterilitate la fete, încurajează debutul vieții sexuale și tot felul de lucruri care nu aveau legătură cu realitatea și care în timp s-au dovedit neadevărate.
Vaccinul este unul dintre cele mai sigure, cele mai eficiente. Femeile care apelează la acest vaccin sunt protejate împotriva infecției cu marea majoritate a virusurilor de tip papiloma și lucrul ăsta le protejează împotriva cancerului de col uterin care în proporție de 100% este produs de virusurile de tip papilom”, a spus ministrul Sănătății, la Euronews România.
Alexandru Rafila: Bosnia și Herțegovina are zeci de poziții în fața României privind vaccinarea
”Atunci a început declinul, ulterior ceea ce s-a întâmplat în timpul pandemiei. Și o comunicare defectuoasă și semnalele care veneau dinspre multe alte țări, inclusiv condiționarea circulației persoanelor pe baza unui certificat verde - respectiv vaccinare, testare sau trecere prin boală au fost considerate măsuri de limitare a drepturilor personale și lucrurile astea s-au răsfrâns asupra altor vaccinuri din păcate.
Ne găsim într-o situație în care începem să ne comparăm cu țări din centrul Africii, iar cea mai apropiată țară europeană care are zeci de poziții în fața noastră este Bosnia și Herțegovina. În rest, toate celelalte țări europene stau mult mai bine la acoperirea vaccinală.
Nu impunem nimănui vaccinarea, însă această strategie fundamentează principiile de comunicare”, a mai precizat prof. Rafila.
Ministrul Sănătății: ”Milităm prin această strategie pentru dreptul de a te vaccina, nu pentru obligativitatea de a te vaccina”
”Am adoptat de curând o HG care permite compensarea vaccinurilor mai ales pentru persoanele cu boli cronice. Milităm prin această strategie pentru dreptul de a te vaccina, nu pentru obligativitatea de a te vaccina. E o foarte mare diferență”, a menționat dr. Rafila.
Ministrul Sănătății, avertisment pentru partidele care promovează mesaje împotriva vaccinării: ”Nu au voie să se joace cu viețile copiilor”
”Noi nu impunem nimănui vaccinarea, dar asta un înseamnă că nu facem tot ceea ce ține de noi încât să furnizăm vaccinuri sigure, eficiente. Să informăm corect prin intermediul profesioniștilor părinții și populația în general.
A nega utilitatea vaccinării care de mai mult de 100 de ani a salvat miliarde de vieți pe planetă, a crescut foarte mult durata de viață.
Mi se pare total ilogic. Demersul care a fost preluat din punct de vedere politic de un anumit partid este cu atât mai de acuzat pentru că partidele politice nu au voie să se joace cu viețile copiilor folosindu-i ca instrumente pentru câștigarea de capital electoral pe baza unor minciuni sau a unor necunoașteri profunde și a unei iresponsabilități”, a mai spus ministrul Sănătății.
De asemenea, Alexandru Rafila a explicat că ”Strategia de vaccinare între 2023-2030” se află în transparență decizională, iar aceasta nu este aprobată. ”Urmează dezbaterea publică și modificarea și aprobarea de către Guvern. Acesta este mecanismul democratic”, a punctat el.