Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hezbollah, aliatul din nord al Hamas. Grupul devine tot mai amenințător la adresa Israelului și atacurile s-au îndesit: ”Au un factor comun - Iranul”

Armata israeliană transmite că a lovit 300 de ținte în Liban pentru a spori presiunea asupra Hezbollah. Informația vine la scurt timp după ce Israelul a cerut locuitorilor din sudul Libanului să evacueze case și alte clădiri în care susține că Hezbollah a depozitat armament, inclusiv lansatoare de rachete.

Atacurile și contraatacurile din ce în ce mai mari au stârnit temeri de un război total, chiar dacă Israelul încă se luptă cu Hamas în Fâșia Gaza. Iar relația Israelului cu Hezbollah, susținătoare a palestinienilor, a devenit extrem de tensionată de când a început noul război în Gaza.

Iranul dorește să fie o mare putere regională

Situația din regiune a fost analizată de jurnalistul Euronews Cătălin Lența:

Niciuna dintre grupări nu este una de sine stătătoare. Toate acestea au un factor comun care le-a înființat, le susține, le finanțează și le promovează: Iranul. Iranul, o țară șiită islamică, care dorește să fie o mare putere regională, în contradicție cu Arabia Saudită care își dorește același rol în Orientul Mijlociu.

Vorbim de Hezbollah, ”partidul lui Dumnezeu”, o mișcare înființată în 1982, chiar de către gărzile revoluționare din Iran. Nimeni nu poate vorbi de o altă filiație, că ar fi o mișcare de sine stătătoare, independentă, cu un teritoriu propriu. Șiiții sunt o ramură a islamului, foarte răspândită în zonă, în contradicție cu suniții. Se războiesc unii cu alții. Și atunci apar aceste diferende care duc de foarte multe ori la război.

Există însă un inamic comun: Israelul

Există însă un inamic comun: Israelul. Nimeni dintre aceștia nu prea vrea s recunoască statul Israel. Intenția este de dispariție a acestuia, dacă se poate. Și acest lucru s-a și văzut de-a lungul timpului. Hezbollah a lansat numeroase atacuri asupra nordului Israelului. A fost și un război direct între ei în care au murit soldați israelieni și civili.

Hezbollah a devenit mai activ după ce intrase într-o fază politică. E mai puternic în sensul în care a fost înarmat mai mult. Există informații venite dinspre guvernul american, dinspre serviciile secrete americane care spun că, în ultimii ani, Iranul a vărsat către Hezbollah 100 de milioane de dolari. Sunt rachete, drone, obuze, muniție.

Hezbollah are 100.000 de luptători

Să ne amintim un recent atac al Israelului în Damasc. Și altul în Beirut. Au fost vizați, nu neapărat lideri Hezbollah, cât oficiali din gărzile revoluționare iraniene care erau acolo tocmai pentru a coordona și antrena luptătorii din Hezbollah. Iar Hezbollah a declarat pe 7 octombrie anul trecut că e în legătură directă cu conducerea Hamas, exact în timpul acelui atac de care ne amintim cu toții. Hezbollah știa că se va întâmpla.

Între timp, a dat dovadă de o temperare la care nu ne așteptam. Analiștii credeau că Hezbollah, care are 100.000 de luptători, că va interveni direct. Ce am văzut în ultima vreme au fost schimburi de rachete, schimburi de drone.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE