Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul Finanțelor vrea să împrumute de la bănci 5,7 miliarde de lei, în august pentru a finanța deficitul bugetar

Guvernul se bazează pe împrumuturile de pe piața internă pentru a finanța deficitul bugetar dar și a acoperi tranșele din datoria publică.

Accentul se va pune pe obligațiunile de stat, dar și titlurile de stat pentru populație. În acest context, Ministerul Finanțelor a atras astăzi de la bănci un miliard de lei, printr-o emisiune de obligațiuni de stat cu scadență la 10 ani.

Finanțele au obținut peste un miliard de lei. Însă necesarul de finanțare rămâne ridicat, mai ales că atât deficitul cât și datoria publică sunt în creștere.

În total ar fi vorba despre finanțări de aproximativ 5,7 miliarde de lei în luna august. Adică 5,1 miliarde lei din piața interbancară la care se adaugă 600 de milioane de lei din oferte necompetitive.

Necesarul de finanțare este cu peste 800 de milioane de lei mai redus decât în luna precedentă.

După primele șase luni ale anului, cheltuielile statului depășesc cu 63 de miliarde de lei veniturile, peste limita Uniunii Europene, de 3 la sută din Produsul Intern Brut.

Așteptările sunt ca deficitul să ajungă la 7% din PIB la final de an, mult peste cel prognozat.

Până la 1 septembrie, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, trebuie să vină cu un plan fiscal de reducere a cheltuielilor bugetare.

Scopul este să-i convingă pe oficialii europeni să accepte o reducere treptată a deficitului bugetar, pe șapte ani.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE