Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Reforma aparatului bugetar, cu posturi în plus. Liberalii vor înființarea unui consiliu pentru climă, cu 15 membri la conducere

Coaliția pregătește înființarea de noi posturi plătite de la bugetul de stat, în timp ce Comisia Europeană cere măsuri pentru reducerea aparatului bugetar pentru a face economii.

Liberalii propun crearea unui Consiliu pentru Climă, cu 15 membri numai în conducerea acestei noi instituții, în condițiile în care numărul angajaților la stat a crescut în timpul guvernării PSD-PNL cu peste 40.000 de persoane. Mai mult de 10.000 au fost angajați în timpul actualului Cabinet condus de Marcel Ciolacu.

Noile derogări sunt justificate de guvernați, prin faptul că România și-a asumat mai multe convenții internaționale. Proiectul legislativ a fost inițiat, la finalul mandatului de deputat, de liberalul Virgil Popescu, fost ministru al Energiei, care a câștigat un mandat de europarlamentar.

În expunerea de motive se invocă necesitatea creării acestui consiliu științific, un for care să poată ajuta autoritățile statului să vină cu măsuri eficiente pentru combaterea atât a efectelor schimbărilor climatice, cât și cu măsuri de prevenire, de reducere a efectului de seră.

Până atunci, se propune crearea unui consiliu științific din care să facă parte atât oameni de știință, reprezentanți ai statului, dar și ai societății civile. În total, 15 persoane ar trebui să reprezinte conducerea acestui consiliu științific.

Nu vedem însă un textul actului normativ un impact bugetar, o propunere de buget, cel mai probabil, din informațiile Euronews România, în toamna acestui an, proiectul de lege va trece cu sprijinul actualei majorități PSD-PNL de cele două camere ale Parlamentului și poate suferi modificări, inclusiv cu privire la bugetul care va fi alocat pentru acest consiliu științific. Atunci se va veni și cu normele de salarizare.

”Aici nu e vorba de noi posturi la stat. Este un consiliu științific. Nu vorbim de remunerație, este vorba de specialiști. Un grup de specialiști care vor furniza date și informații decidenților în condițiile de temperaturi extreme, că vedem ce se întâmplă, de schimbări climatice, tocmai pentru a putea lua deciziile în cunoștință de cauză, să nu le mai ia după după ureche, după ce spune unul sau altul. În momentul când ai un grup de specialiști care se pricep la asta, evident că și deciziile politice pot fi fundamentate”, a declarat Virgil Popescu.

Deși Comisia Europeană face presiuni pentru România să reducă aparatul bugetar, Guvernul vine cu noi derogări, ca în cazul acestui consiliu științific care nu reprezintă o excepție.

Câte persoane lucrează în instituțiile de stat din România

În prezent, în România există aproape 1,3 milioane de persoane angajate în instituțiile de stat. În actuala guvernare au fost angajate peste 10.000 de persoane, iar în timpul Guvernului Ciucă au fost angajate aproape 25.000 de persoane.

De asemenea, alte peste 9.000 de persoane au fost angajate în perioada în care Executivul era condus de Florin Cîțu.

În ultimul an, cele mai multe angajări s-au făcut în domeniul Educației, unde există un deficit de personal.

La nivelul Primăriilor, au mai fost angajate peste 3.600 de persoane, în timp ce la Ministerul Apărării și la Ministerul de Interne vedem că există plecări din sistem.

MApN a încercat și ar fi reușit să mai compenseze aceste plecări, angajând încă 2.400 de persoane. Asta face ca în momentul de față, cheltuielile legate cu aparatul bugetar să tot crească.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE