Planul de reducere a cheltuielilor bugetare, implementat de Guvern, prevede și o măsură de încurajare a fermierilor români. Mai exact, instituțiile de stat, precum spitalele și unitățile de învățământ care cumpără alimente, vor trebui să se aprovizioneze direct de la producătorii locali. Brașov a devenit primul oraș din România care a testat cu succes lanțul scurt de aprovizionare, iar aproximativ 23.000 de elevi consumă produse proaspete de la fermele din apropiere.
George Cățean este unul dintre cei 37 de producători locali din județul Brașov care s-a implicat în lanțul scurt de aprovizionare pentru programul ”Laptele și Cornul”.
George Cățean, fermier din Rotbav, județul Brașov: ”Întreaga comunitate are de câștigat. Când spun comunitate mă refer în rândul producătorilor și atunci pe lanțul scurt de aprovizionare produsele locale trebuie să se regăsească în oferta de produse pe care copiii pot să le consume prin programul pentru școli. Cooperativa livrează partea de lactate, lapte proaspăt, iaurt, care sunt certificate ecologic.”
Peste 23.000 de copii din Brașov primesc produse de panificație, lactate și fructe proaspete zilnic. În plus, printr-un program al primăriei, cei mici au ocazia să și viziteze fermele de unde le provin produsele. Autoritățile spun că, prin acest act normativ, instituțiile publice vor susține producătorii autohtoni.
Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: ”Acest concept nu a fost inventat în România, el este un concept folosit în Occident. Noi am reușit ca în cadrul acestui program să introducem o serie de elemente care să-i ajute, pe de-o parte pe producătorii locali să-și aducă produsele în școli, produsele să fie de calitate, să fie bio, iar copiii să poată consuma cele mai bune produse.”
Ordonanța încurajează instituțiile publice să cumpere produse alimentare direct de la producători din regiune. Mai ales că aceste jumătate din punctajul total din caietul de sarcini de la licitații se referă la acest lanț scurt.
De fapt, ies din circuitul alimentar intermediarii. Actul normativ se referă la produse pentru hrană din școli, spitale, unități militare. Achiziția se va face direct de la producătorii locali.
Reprezentanții ministerului Agriculturii susțin că actul normativ aduce avantaje pe achiziții publice și este în conformitate cu regulile europene din Pactul Verde.
Aurel Simion, secretar de Stat Ministerul Agriculturii: ”Lanțul scurt de aprovizionare și calitatea produsului să reprezinte 60% din caietul de sarcini din procesul de achiziție. Un produs distribuit pe lanțul scurt este în general un produs proaspăt, la un preț acceptabil.”
Patronatele din industria alimentară apreciază măsura, dar taxează textul ordonanței.
Dorin Cojocaru, președinte Asociația Patronatelor din Industria Laptelui: ”Dacă e să iau conform legii, eu pot iau pe lanțul scurt și un producător din Spania să vândă direct către o instituție din România. Să vedem cum ne justificăm la Bruxelles, pentru că dacă ești într-o piață comună nu prea poți să faci discriminări referitoare la furnizori, comercianți și așa mai departe.”
Măsurile prevăzute în Ordonanță vor fi aplicate pentru o perioadă de cel puțin doi ani.