Ministerul Apărării comasează trupe în Delta Dunării: 600 de soldați vor fi dislocați la granița cu Ucraina pentru ca malul Dunării să fie asigurat de la un capăt la celălalt. De altfel, MApN a trimis în zonă și echipamente militare.
O parte dintre ei fac parte din serviciul de luptă. Militarii extrem de bine pregătiți, înarmați, vor fi în linia întâi de-a lungul graniței din Galați până la Sulina, în cazul în care situația o va cere. Vor fi dislocate în zonă inclusiv subunități care fac parte din forțele navale pentru că Ministerul Apărării își propune să supravegheze 24 de ore din 24 toată Delta Dunării.
Întărirea apărării la graniță
Autoritățile au găsit în trei locuri diferite, în ultimele săptămâni, bucăți din drone. Nu este clar până în acest moment cum au ajuns acele părți pe teritoriul țării noastre, mai ales că ultimul incident a fost depistat unde la 15-20 de kilometri de frontul din Ucraina. Portul Izmail rămâne o zonă puternic bombardată de către forțele ruse.
În zonă au fost luate și măsuri pentru a proteja civilii: au fost construite deja două adăposturi pentru ca oamenii să se refugieze în timpul alertelor. De asemenea, au fost aduse mult mai aproape de malul Dunării capacități antiaeriene și au fost montați inclusiv senzori de suprafață și au fost aduse mai multe radare, deși acestea nu pot detecta obiecte care zboară la o altitudine prea joasă.
Radare de ultimă generație
Dronele zboară la altitudini mici și foarte mici, ceea ce le face greu de detecta, spune Armata Română. Surse din MApN au declarat că România are peste 100 de radare de ultimă generație.
"Altitudinea mică la care evoluează dronele, la momentul atacului, le fac greu detectabile pentru orice radar, oricât de performant ar fi. România are radare de ultimă generație, care văd la distanțe foarte mari și au performanțe înalte.
Avem peste 100 de radare. Încercăm ca, prin măsurile pe care le luăm, să coborâm cât mai jos posibil altitudinea la care putem vedea țintele aeriene.
În atacul din seara de marți spre miercuri au fost utilizate 29 de drone lansate din Crimeea. Ucraina a transmis că a doborât 22. În spațiul nostru aerian nu au fost zboruri neautorizate sau violări ale spațiului aerian. În ceea ce privește cele două drone, vom ști în urma expertizei felul în care fragmentele au ajuns pe teritoriul național", spun surse din MApN.