Persoanele cu dizabilităţi ar putea beneficia de o nouă aplicație care să-i ajute să se descurce pe străzile aglomerate și pline de obstacole din Timișoara. O tânără nevăzătoare propune implementarea unui sistem de ghidaj audio care a fost folosit cu succes în mai multe țări.
Simona Smultea este una dintre cele aproximativ 3.500 de persoane nevăzătoare din județul Timiș care are nevoie de un însoțitor. Femeia spune că e destul de dificil să circule singură prin oraș. Acum, singurul său ajutor este câinele său.
„Este cumva bine că există niște semafoare care sunt sonorizate, dar nu este suficient. Unele nu mai funcționează, unele sunt date foarte încet și nu se aude. De asemenea, ar trebui și un covor tactil ca să ne putem deplasa și să ne putem orienta mai bine”, spune Simonna Smultea.
Cum funcționează aplicația pentru ghidaj
Simona vrea mai mult. Așa a apărut proiectul Step - Hear pe care acum l-a depus pentru finanțare. Este o aplicație ce se bazează pe sistemul audio de ghidaj pentru nevăzători, bazat pe tehnologia Bluetooth. Dacă proiectul va fi votat de către cetățenii orașului de pe Bega, atunci, sistemul acustic Step-Hear ar putea fi amplasat în zona centrală a Timișoarei.
„Primăria poate să implementeze, ține de atribuțiile sale, dar, în cadrul bugetării participative se vor decide proiectele câștigătoare în funcție de numărul de voturi primite din partea cetățenilor”, a precizat Despina Ungureanu, șef serviciu Guvernanță participativă și management cartiere Primăria Timișoara.
„Am votat deja proiectul, este deosebit de important și mi se pare important mesajul nostru ca oraș: să fim un oraș incluziv”, a precizat o femeie.
Sistemul Step Hear a fost implentat deja în SUA, Israel și alte țări europene
Adriana Săftoiu, fost deputat PNL, a fost adesea preocupată de problemele nevăzătorilor. Acum, trage un nou semnal de alarmă din cauza modului în care statul român își tratează persoanele vulnerabile.
„Din activitatea pe care am avut-o ca parlamentar în Comisia pentru Drepturile Omului am constatat că societatea civilă, ONG-urile fac mult, mult mai multe lucruri pentru aceste persoane, pentru a le ajuta să devină ceea ce trebuie să fie: persoane independente”, a precizat Adriana Săftoiu.
Sistemul audio de ghidaj pentru nevăzători, pe care Simona l-ar vrea implementat și în Timișoara este folosit cu succes în țări precum Israel, Statele Unite ale Americii, Spania, Olanda și Polonia. În nivel global sunt peste 40 de milioane de persoane cu deficiențe de vedere și studiile arată că numărul lor va depăși 100 de milioane, până în 2050.