Google a anunțat, marți, că lansează oficial Bard, robotul de chat menit să rivalizeze cu deja popularul ChatGPT. Pentru început, Bard va fi disponibil în SUA și Regatul Unit, urmând să fie extins și pentru alte țări și în alte limbi, anunță Google.
Cei interesați să testeze noul chatbot se pot înscrie pe o listă, pe site-ul bard.google.com.
Associated Press notează că, din motive de precauție, Google limitează numărul de interacțiuni care pot avea loc între Bard și utilizatorii săi - o tactică pe care Microsoft a impus-o cu ChatGPT după ce presa a prezentat în detaliu cazurile în care tehnologia a comparat un reporter Associated Press cu Hitler și a încercat să convingă un reporter New York Times să divorțeze de soția sa.
De asemenea, Google oferă acces la Bard prin intermediul unui site separat de motorul său de căutare.
Gigantul tehnologic anunțase în luna februarie că vrea să lanseze un serviciu de chatbot și să utilizeze mai multă inteligență artificială pentru motorul său de căutare.
De asemenea, anunțul de marți al Google vine la o săptămână după ce compania a anunțat capacitățile noul său AI generativ în aplicațiile de lucru (Google Workspace).
Cum funcționează Bard
Se presupune că Bard, robotul de chat al Google, este capabil să explice subiecte complexe, cum ar fi descoperirile din spațiul cosmic, în termeni suficient de simpli pentru ca un copil să înțeleagă. De asemenea, acesta susține că serviciul va îndeplini și alte sarcini mai banale, cum ar fi să ofere sfaturi pentru planificarea unei petreceri sau idei de prânz pe baza alimentelor rămase în frigider.
Într-o postare făcută pe blog în ziua în care a lansat oficial Bard, Google spune că robotul de chat poate fi folosit ”pentru a vă stimula productivitatea, a vă accelera ideile și a vă alimenta curiozitatea. I-ați putea cere lui Bard să vă dea sfaturi pentru a vă atinge obiectivul de a citi mai multe cărți în acest an, să vă explice fizica cuantică în termeni simpli sau să vă stârnească creativitatea prin schițarea unui articol de blog.”
Google precizează că Bard este alimentat de un model lingvistic mare de cercetare (LLM), o versiune optimizată a LaMDA (Model lingvistic pentru aplicații de dialog), și va fi actualizat în timp cu modele mai noi și mai performante.
Google a recunoscut că inclusiv postarea pe blog în care anunță lansarea oficială a chatbot-ului a fost scris cu ajutorul Bard, care ”a oferit o schiță și a sugerat modificări”.
”La fel ca toate interfețele bazate pe LLM, nu a făcut întotdeauna lucrurile cum trebuie. Dar chiar și atunci, ne-a făcut să râdem.”, se menționează în articolul scris cu ajutorul inteligenței artificiale.