Google se pregătește pentru o bătălie în domeniul inteligenței artificiale prin lansarea „Bard", un serviciu de conversație care se pare că urmărește să contracareze popularitatea instrumentului ChatGPT susținut de Microsoft.
Inițial, Bard va fi disponibil în exclusivitate pentru un grup de „testeri de încredere" înainte de a fi lansat pe scară largă în cursul acestui an, potrivit unei postări de luni pe blog a directorului general al Google, Sundar Pichai.
Ce poate face Bard, „rivalul” ChatGPT
Se presupune că robotul de chat al Google este capabil să explice subiecte complexe, cum ar fi descoperirile din spațiul cosmic, în termeni suficient de simpli pentru ca un copil să înțeleagă. De asemenea, acesta susține că serviciul va îndeplini și alte sarcini mai banale, cum ar fi să ofere sfaturi pentru planificarea unei petreceri sau idei de prânz pe baza alimentelor rămase în frigider.
„Bard poate fi o sursă de creativitate și o rampă de lansare pentru curiozitate", a scris Pichai
Google a anunțat existența lui Bard la mai puțin de două săptămâni după ce Microsoft a dezvăluit că investește miliarde de dolari în OpenAI, producătorul din San Francisco al ChatGPT și al altor instrumente care pot scrie text lizibil și genera imagini noi, relatează Associated Press.
Decizia Microsoft de a mări miza pe o investiție de 1 miliard de dolari pe care a făcut-o anterior în OpenAI în 2019 a intensificat presiunea asupra Google pentru a demonstra că va fi capabilă să țină pasul într-un domeniu tehnologic despre care mulți analiști cred că va transforma lumea la fel de mult cum au făcut-o apariția calculatoarelor personale, a internetului și smartphone-urilor.
Într-un raport de săptămâna trecută, CNBC a afirmat că o echipă de ingineri Google care lucrează la tehnologia inteligenței artificiale „a fost rugată să acorde prioritate lucrului la un răspuns la ChatGPT".
Bard fusese un serviciu în curs de dezvoltare în cadrul unui proiect numit „Atlas", ca parte a efortului „codului roșu" al Google de a contracara succesul ChatGPT, care a atras zeci de milioane de utilizatori de la lansarea sa generală la sfârșitul anului trecut, stârnind în același timp îngrijorări în școli cu privire la capacitatea sa de a scrie eseuri întregi pentru elevi.
Bard va fi implementat în motorul de căutare
Pichai a subliniat importanța inteligenței artificiale în ultimii șase ani, iar unul dintre cele mai vizibile produse secundare s-a materializat în 2021, ca parte a unui sistem numit „Model lingvistic pentru aplicații de dialog", sau LaMDA, care va fi folosit pentru a alimenta Bard.
1/ In 2021, we shared next-gen language + conversation capabilities powered by our Language Model for Dialogue Applications (LaMDA). Coming soon: Bard, a new experimental conversational #GoogleAI service powered by LaMDA. https://t.co/cYo6iYdmQ1
— Sundar Pichai (@sundarpichai) February 6, 2023
Google intenționează, de asemenea, să înceapă să încorporeze LaMDA și alte progrese în materie de inteligență artificială în motorul său dominant de căutare, pentru a oferi răspunsuri mai utile la întrebările tot mai complicate puse de utilizatori. Fără a oferi un calendar specific, Pichai a indicat că instrumentele de inteligență artificială vor fi implementate în motorul de căutare al Google în viitorul apropiat.
Google și planurile sale cu inteligența artificială
Într-un alt semn al angajamentului din ce în ce mai profund al Google în acest domeniu, Google a anunțat săptămâna trecută că investește și colaborează cu Anthropic, un startup de inteligență artificială condus de unii dintre foștii lideri de la OpenAI. Anthropic și-a construit, de asemenea, propriul chatbot AI numit Claude și are o misiune centrată pe siguranța AI.
De asemenea, recent, cercetătorii de la Google au dezvăluit și o inteligență artificială care poate transforma textul, fluieratul și fredonatul în muzică reală.
Cercetătorii susțin că modelul lor, denumit MusicLM, „depășește sistemele anterioare atât în ceea ce privește calitatea audio, cât și aderența la descrierea textului".